Kate Atkinson — Liv efter liv

Kate Atkinson, i översättning av Anna Strandberg, inläst av Anna Maria Käll
17 h 57 min. Massolit förlag 2015 (2013)


I en av epigraferna i Liv efter liv låter Kate Atkinson (f. 1951) den tyske filosofen Friedrich Nietzsche komma till tals. Han frågar sig hur du skulle reagera på att en demon förbannade dig till att leva samma liv om och om igen. Skulle du beklaga detta tillstånd, under tandagnisslan kasta dig till marken? Eller skulle du ta emot det som en gudasänd gåva?
     Inför detta ställs bokens huvudperson, Ursula Todd. Hon föds 11 februari 1910 död med navelsträngen ligger runt halsen. Fast … Nej. Hon lever och dör, igen och igen och igen. Hon drunknar, trillar från tak och dör upprepade gånger av spanska sjukan, varje upprepning en t-korsning i hennes liv och snart börjar hon komma ihåg minnen av framtiden, av liv hon ännu inte levt. Denna känsa av déjà vu är inte helt enkel att hantera men leder henne i någon mån genom två världskrig och en mellankrigstid under vilken hon bland annat lär känna en ung Eva Braun.
     Till en början hade jag lite svårt att komma in i boken, trots att jag kände till den grundläggande premissen. Till stor del tror jag det handlar om att jag lyssnade och inte läste och därför tappade en del av den tidslinje som i tryck anges med datum. Efter hand sögs jag in i berättelsen och de olika versionerna blev tydliga på ett annat sätt, repliker upprepades och jag som läsare fick en liknande, om än konstruerad, känsla av déjà vu. Det är, måste jag tillstå, en ganska häftig effekt, skickligt utförd.
     Varje upprepning slutar också i mörker, några förklaringar eller facit ges inte och jag tycker det är så oerhört befriande. Det är spekulativt och det är rörigt och det är helt okej att det är det. Kanske till och med nödvändigt.
     Liv efter liv är en solid roman som jag tror jag hade gillat än mer om jag läst det istället för att lyssnat på den, icke desto mindre ångrar jag inte de nära arton timmar jag gav den. Tvärtom, och om Atkinson i sitt övriga författarskap rör sig i liknande trakter har jag mycket mer att upptäcka.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!