Jean Giono — Mannen som planterade träd

Jean Giono, med efterord av Aline Giono, i översättning av Pontus Grate
47 s. Elisabeth Grate Bokförlag 2006 (1983)


1953 fick den franske författaren Jean Giono (1895—1970) en förfrågan om att skriva en text om den märkvärdigaste människa han någonsin mött till en amerikansk tidskrift. Han tog sig an uppdraget så som en författare av skönlitteratur gör, med entusiasm, och diktade upp en herde vid namn Elzéard Bouffier som planterade ekar, bokar och alla möjliga träd i alptrakterna i norra Provance. Giono skickade sitt manus till tidskriften och fick jublande svar tillbaka.
     Det dröjde en tid, sedan fick Giono återigen besked från tidskriften. Det här kunde de absolut inte publicera. Det var ju inte sant, herden fanns ju inte på riktigt. Om detta berättar dottern Aline Giono och undrar mycket riktigt vad amerikanerna hade förväntat sig när de frågade en författare. Givetvis kunde den märkvärdigaste personen vara uppdiktad, det verkar till och med troligt!
     Mannen som planterade träd publicedes inte då och det skulle dröja länge innan den togs i tryck. När det väl skedde mottogs den med öppna armar och hängivna läsare ville turista i Elzéards fotspår och uppleva den ungskog som Giono beskrev. Var var herden född? Var fanns träden? Har du något fotografi av honom? Giono kunde förstås inte svara sanningsenligt eftersom allt var fantasi, men tillät sig ändå att fortsätta dikten ett tag till.
     Och när jag läser den lilla skriften Mannen som planterade träd förstår jag ändå önskan om att denna märkvärdiga man skulle vara sann. Elzéard Bouffier planterar träd och det går långsamt. Många av fjolårsträden är borta, uppätna, när han året efter fortsätter sitt projekt. De som fått stå ytterligare några år räcker honom kanske till huvudet, men summan av alla dessa tusentals planterade träd blir en skog, en skog som inte funnits där tidigare, och i tider av klimathot och skogsskövling är det en trösterik tanke att en herde som Elzéard Bouffier skulle kunna finnas och ägna hela sin tillvaro åt att skapa något så magnifikt som en skog.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!