I huvudet på John Malkovich

Originaltitel: Being John Malkovich
Regissör: Spike Jonze
Manus: Charlie Kaufman
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1999
Längd: 112 minuter

I huvudet på John Malkovich är en minst sagt rubbad berättelse om en portal som leder in i huvudet på John Malkovich.

När marionettspelaren Craig Schwarz (John Cusack) får jobb på ett kontor på våning 7 &#189 hittar han en liten dörr som leder in i huvudet på John Malkovich (spelad av honom själv). Craig och den vackra men svårflörtade Maxine (Catherine Keener) börjar sälja Malkovich-trippar och då får även Lotte (Cameron Diaz), Craigs fru, teståka. Upplevelsen förändrar henne och hon gör allt för att vara tillsammans med Maxine genom John Malkovich.

Och ja, handlingen är precis så skruvad som den låter fast några varv till. Den är nästan så skruvad att det blir för mycket, men en inte alltför väl avvägd balansgång gör att I huvudet på John Malkovich inte faller pladask. Istället blir det en blandning av svart och skruvad humor som fungerar bra.

Att skådespelarna ens klarar av att spela i filmen är ett under, med tanke på hur märkliga de är. John Cusack och Cameron Diaz är båda extremt excentriska och John Malkovich är John Malkovich. Det måste vara surrealistiskt att spela sig själv på det sättet som det görs i I huvudet på John Malkovich.

Vill man ha knappt två timmars konstig film är I huvudet på John Malkovich perfekt. Den är inte världsbäst eller en självklar hit, men jag kan ändå inte låta bli att gilla den samtidigt som jag inte har särskilt svårt att förstå de som inte gillar den. Jag tänker inte rekommendera den utan är det tänkt att du ska se I huvudet på John Malkovich så kommer du att få se den i alla fall.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!