Hyfs på nätet

Det här är en kolumn jag skrev åt Gamingeye en gång i tiden.
Den publicerades för första gången 2004-07-29.

Vad är detta? En ny kolumnist? Bah…

Ja, hej på er, jag heter Martin och jag kommer flika in med någon kolumn då och då för att lysa upp detta mörka sommar-Sverige som vi i år, precis som så ofta förr, får stå ut med. För det är ju så… Det är bara när det är dåligt väder som vi hör klagomålen. I annat fall ligger man ju ute i solen och steker sig som ett nyöppnat paket sojakorvar.

För att ni ska ha någon koll på vem jag är och ifall ni ska ge mig en chans eller idiotförklara mig med en gång, tänkte jag skriva en liten presentation.
Jag heter alltså Martin och har varit en stenhård ultragamer som alltid legat sist på CS-listorna, alltid haft lägst poäng, vad som än spelades i Warcraft III. Jag är, vad man med den datorspelsinspirerade nysvenskan som AnDuran skrivit om, skulle kalla ”en noob”. Utan dess like faktiskt. Mitt intresse för datorspelen har dock falnat betänkligt på sista tiden till förmån för andra typer av spel (även om jag fortfarande tycker det är roligt att förlora i Mario Cart). Framförallt brädspel, rollspel och kortspel. Jag har även bossat för Sveriges största rollspelssida, www.rollspel.nu och driver en nystartad portal för brädspel och kortspel, som finns på adressen Spelwebben.
Jag tycker om att skriva, läsa, lyssna på musik och spela spel och min framtidsdröm är att bli en allkonstnär av sällan skådat slag, men det är jag nog för lat för.
Politiskt och moraliskt är jag en påse blandat, med något fler ferraribilar än blåbärselefanter, men politik ska jag försöka hålla mig borta ifrån i framtida kolumner, då det har en tendens att urarta och bara bli tråkigheter av.

Nåja, det var kort om mig, men vad hade jag tänkt att besudla den här kolumnen med då? Jo, en tråkig trend som jag lagt märke till under mina vansinnesfärder på allsköns forum och sidor med den så kallade community-funktionen (där användare kan logga in, skicka små söta meddelanden till varandra, skriva på forum och läsa material som skrivits och skickats in) är att användarna verkar glömma bort de verkliga eldsjälarna som gör att sidorna fungerar och att man har möjlighet att skriva små meddelanden och klaga på varandra på forum, och att själen inte är skyddad trots skärmarna vi sitter bakom.

Hur många gånger har du skrivit och tackat för att du har privilegiet att få vara på just din favoritsida?
Jag är själv inte Guds bästa barn, men jag har försökt bättra mig på senaste tiden, något som alla borde göra, så att de som arbetar med sidor som Gamingeye orkar fortsätta att hålla sidan fungerande och uppdaterad.

Men även om man inte känner att man vill tacka för det man får (något som jag trodde var allmänt hyfs) så behöver man inte alltid spy galla över det som man inte tycker om som ändå görs på sidan. Jag ska berätta en liten anekdot…
Det var en gång en sida, för länge, länge sedan i en galax långt, långt borta där en ny funktion infördes. Vad funktionen var, spelar inte så stor roll, utan det som spelar roll var att på forumet bröt en våldsam diskussion om den här nya funktionen ut. Många var det som förklarade hur illa de tyckte om den nya funktionen och hur korkade redaktionen varit som infört den. Redaktionen förklarade sig och försökte vara tillmötesgående, men de som redan bestämt sig för att tycka illa om funktionen visade ingen nåd. Jag, som inte hade något med sidan att göra, tyckte att funktionen var utmärkt och nämnde det, men orkade inte ge mig in och diskutera med de skräniga demonstranterna.
För visst är det så att det alltid är de som klagar som hörs och syns mest?

Min poäng?
Jag känner redaktionen på den sidan väldigt väl och jag vet hur lätt det är att ta illa vid sig när det bara väller ut osammanhängande klagomål i en strid ström. Och visst vill vi inte att våra kära Gamingeye-arbetare (eller vilken sida du nu föredrar) ska vara ledsna, så jag uppmanar alla att krama om närmsta arbetare och berätta för dem att de gör ett bra jobb. Det förtjänar det.

Och kom ihåg att världen kretsar inte runt just dig. Bit dig i läppen eller ta dig i kragen nästa gång du vill förklara hur dåligt du tycker att något är, för är det verkligen hela världen, det du vill klaga på?

”Åh, nej. Ska han mala på ännu mer?”
Javisst, jag tänkte ta en anekdot till, fast om en annan relaterad sak.
Det var en gång ett litet forum, där det diskuterades allt möjligt och alla hade trevligt. En dag kom det förbi en bråkstake och började svära och förolämpa folk och det var inte alls lika trevligt som tidigare. De väl arbetande forumspoliserna slängde ut bråkstaken från forumet, så som man gör med stökiga gäster… Allting var frid och fröjd…
…Tills bråkstakens vänner dök upp och förklarade för oss ovetande hur dåliga forumspoliserna var, och hur åsiktsfriheten inte var alls så fri som det påstods. Det blev givetvis ett groteskt rabalder och bråkstakens vänner tog i för kung och fosterland när de vräkte ur sig alla möjliga föga smickrande uttryck om storleken på forumspolisernas könsorgan och utseendet på deras mammor. Även de slängdes ut från forumet, då forumet, precis som vilken samlingsplats som helst, hade regler som skulle följas. Ibland är det Svea rikes lag och ibland är det Svea rikes lag med tillägg specifika för just den aktuella platsen.
I diskussionerna liknades forumet vid en bostad, ditt folk bjudits in till ett så kallat ”öppet hus” men för att ägaren inte skulle behöva trubbel anlitat vakter som skulle se till att ordningen upprätthölls. Om någon kommer in på en sådan tillställning och beter sig dumt åt (kanske genom högljutt förolämpande av andra gäster) så kommer denne ovillkorligen slängas ut från bostaden av de vakter, vars jobb var att ta hand om just sådana.

Borde inte samma sak gälla när bråkstakarna sitter bakom en skärm och bostaden är en sida på Internet eller en server som det spelas spel på?
Jag tycker det, och det är därför jag nämner det här. En av anledningarna till att jag slutade spela datorspel över Internet var de oprovocerade påhoppen man råkade ut för alltför ofta och ibland (långt ifrån alltid) när jag läser kommentarer på artiklar och nyheter så påminns jag om mitt onlinespelande. Förolämpningarna rinner av mig ganska lätt och är det inte befogat så har jag bättre saker att bry mig om än det, men vi är alla olika och kanske är just den du förolämpar i en kommentar, den som sist av alla behövde en spark neråt.

Var snälla att tänk på vad ni skriver innan ni postar era kommentarer. Du själv skyddas möjligen av skärmen, men skyddas offrets själ emot det som skrivs bara för att det är en skärm i vägen?

Vi måste vara rädda om varandra.

Med vänliga hälsningar
Martin Ackerfors,
som ska skicka ett Tack-mail till Gamingeye och uppmanar alla att göra detsamma.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!