The Cat in the Hat

Originaltitel: The Cat in the Hat
Författare: Dr. Seuss
Utgivningsår: 1957
Tryckår: 2007
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 61
Förlag: Random House
ISBN: 978-0-394-80001-1

Jag har recenserat en del barnböcker på sista tiden (även om inte så många går att finna nu när artiklarna är borta) och här kommer ytterligare en, den här gången från barnbokslegenden Dr. Seuss.

Det regnar ute och barnens mamma är inte hemma. Det är riktigt, riktigt tråkigt och de har inget att göra. Det är då The cat in the hat dyker upp och på sitt egna lilla sätt gör så att dagen blir minnesvärd. Den enda som misstycker är fisken i skålen.

Hela boken är skriven på rim och det är fantastiskt bra. Det gör möjligen så att man måste läsa den högt, men den är så kort och så lättläst att jag skulle rekommendera det i vilket fall. Jag illustrerar med ett exempel:

And then he ran out.
And, then, fast as a fox,
The Cat in the Hat
Came back in with a box.

Bilderna är även de fenomenala. I fyra färger, blå, röd, vit och svart, illustreras kattens galna aktiviteter på ett levande och fantasifullt sätt, om än mycket enkelt. Det passar perfekt ihop med det lekfulla språket.

The Cat in the Hat är en av de bästa barnböckerna jag läst. Tyvärr gör den sig väl bäst på engelska vilket gör att svenska barn kanske har svårt att uppskatta den. Det kan vara värt ett försök dock.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Jag tror inte det, vilket både är synd och bra. Synd för att böcker som inte översätts inte får den spridning inom Sverige som de förtjänar (om de är bra) och bra för att jag inte tror att den hade gjort sig på svenska. Vi har ju redan en svensk motsvarighet till Dr. Seuss: Lennart Hellsing.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!