Asterix och de tolv stordåden

Originaltitel: Les Douze travaux d’Astérix
Regissör: René Goscinny, Albert Uderzo och Pierre Watrin
Manus: René Goscinny, Albert Uderzo och Pierre Tchernia
Språk: Svenska
Land: Frankrike
År: 1976
Längd: 82 minuter

Gallerna gör som vanligt motstånd mot romarna när romarna till slut slås av en idé: Gallerna kanske är gudar – och mot gudar slåss man inte! Likt Herkules stordåd ska gallerna utsättas för tolv test och om de klarar alla tolv så ska de bli herrar över Rom. Asterix och Obelix skickas ut för att försvara byns ära.

Idén att skicka ut de tokiga gallerna på ett äventyr som det i De tolv stordåden är genial. De nya stordåden är dessutom mycket häftigare än Herkules dito. Humorn är bra för barn men jag tror att den är ännu bättre för vuxna som uppskattar skämten på annat sätt. Det Kafkainspirerade Dårskapens hus är ett exempel på vuxenhumorn.

Asterix och de tolv stordåden är förmodligen den bästa Asterixfilmen, om inte annat än av de bästa. Jag tycker att den är fullständigt klockren och bör ses av alla.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!