Fame

Originaltitel: Fame
Regissör: Alan Parker
Manus: Christopher Gore
Språk: Engelska, spanska och franska
Land: USA
År: 1980
Längd: 134 minuter

Historien i Fame cirklar runt en skola i New York där specialiserad undervisning i estetsiska ämnen ges, och målet är givetvis berömmelse. Främst följer vi en handfull ungdomar som sticker ut i miljön och på egna sätt tampas med sina olika problem.

Jag måste erkänna att jag inte hade särskilt höga förväntningar på Fame men den gjorde intryck på mig som mer än en medioker West Side Story-klon. Jag tycker verkligen de gestaltar miljön och känslorna bra och förstår verkligen att Fame fått den position den har, trots att den kanske inte passar mig som handen i handsken.

Skådespeleriet är bra, det är många unga skådespelare (naturligt nog) och inte en enda gör ett dåligt jobb, även om vissa av karaktärerna gärna hade fått vara lite mindre karikatyrer. De är bra på att spela och bra på att sjunga och man känner glädje som passar så bra in i miljön och de känslor som man ska känna.

Så för att summera måste jag ändå ge Fame ett gott omdöme. Den är välgjord på många sätt och lider inte av den töntighet som kan drabba både musikaler och ungdomsfilmer. Bra jobbat!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!