De tre musketörerna

Originaltitel: The Three Musketeers
Regissör: Stephen Herek
Manus: Alexander Dumas den äldre, David Loughery
Språk: Engelska
Land: Österrike, Storbritannien och USA
År: 1993
Längd: 105 minuter

Det har gjorts många inspelningar av Alexander Dumas klassiska roman, och det här är den senaste i raden.

Kardinal Richelieu (Tim Curry) har låtit upplösa kungens livgarde, de så kallade musketörerna, men de tre främsta – Athos (Kiefer Sutherland), Porthos (Oliver Platt) och Aramis (Charlie Sheen) – fortsätter att göra motstånd mot den ondskefulla kardinalen. Tillsammans med en ung man från landet – D’Artagnan (Chris O’Donnell) – ger de sig ut för att stoppa Richelieus plan att forma en allians med England.

Ni har hört historien tidigare och den lämpar sig väldigt bra som film, enligt mitt tycke bättre än boken. Det är förstås tacksamt att göra en film (till) av det visuella och actionfyllda slaget som De tre musketörerna tillhör.
Det man dock inte ska göra är underskatta valet av skådespelare. Kiefer Sutherland är visserligen bra, likaså Michael Wincott som den vedervärdige Rochefort. I övrigt är det rätt dåligt men passande aktörer, och det är synd, för den hade kunnat vara något stort på spåren.

De dansanta fäktningsscenerna hjälper inte särskilt mycket, men det är inte slöseri med tid att se filmen, men jag tänker inte rekommendera den i vilket fall. Se versionen från 1948 med Gene Kelly istället.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!