Bokbloggar och tidningar

På Svenska Dagbladets hemsida (och med största sannolikhet även i tidningen) finns en diskuterande artikel om att ”Bloggare utmanar litterärt finrum”. Artikeln i sig är ganska menlös och tar inte upp särskilt mycket nytt, men diskussionen är ändå intressant – är bokbloggar ”lika mycket värda” som tidningarnas litteraturkritiker?

Järnringen förlag har på sin blogg delat med sig av sin syn på det hela och jag, som amatörbloggare och bokintresserad, håller förstås med:

Jag tror nog jag skrivit det ett par vändor här, men gör det igen: varför envisas med att göra skillnad på en bokblogg och en papperstidning? Det är ju du som läsare som ska göra bedömningen om du upplever avsändaren som trovärdig, inte det faktum att det står “Stora dagstidningen” eller “lilla bokbloggen” i sidhuvudet.

Litteraturkritiker i USA har dock förfasat sig över bloggarnas framfart men det är knappast den delen av bloggandet som är värd att förfasa sig över. Att släppa fram många (förhoppningsvis väl underbyggda) åsikter främjar ju diskussionsklimatet och bidrar till den allmänna konsumentrådgivningen. Om bloggar stoppas – är det fikarummen som står på tur?

Det förfasansvärda i så fall är vikten som läggs på de rykten och rena skitsnack som sprids via bloggarna.

Jag själv förväntar mig inte att få några recensionsexemplar av annat än rollspel (där det är för Rollspel.nu’s räkning), jag har nog för få läsare (exakt hur många jag har kan läsas om här och här) och saknar fokuset ”bokblogg”. Däremot tycker jag att det är intressant att skriva bokrecensioner i synnerhet och recensioner i allmänhet och kommer fortsätta att göra så. Jag hoppas dessutom att tidningarnas förskräckelse inte har någon inverkan på de många bra och seriösa bloggrecensenterna som finns.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. För att inte tala om att man recensioner ger mycket till den som skriver dem. Jag skulle aldrig komma ihåg böcker eller få ut så mycket av dem om jag inte i efterhand funderade igenom dem och skrev om dem. Jag ser absolut ingen skillnad på var recensionen står, med det möjliga undantaget att det oftast är bättre korrekturläst i tidningar. Allt handlar ändå om vem som skriver och bra skribenter finns överallt.

  2. Förstås, bloggen har hjälpt mig oerhört att hålla reda på vad jag tycker, vilket är jättebra. Det är dessutom jättebra träning om man ska skriva ”riktiga” recensioner.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!