Bruce den allsmäktige

Originaltitel: Bruce Almighty
Regissör: Tom Shadyac
Manus: Steve Koren, Mark O’Keefe och Steve Oedekerk
Språk: Engelska
År: 2003

Är det någon mening att klaga på gud när det går fel? Han kanske tröttnar på en om man klagar för mycket? Det återstår att se.

Bruce Nolan (Jim Carrey) är en halvmisslyckad TV-reporter som bara får uppdrag om Buffalos största kaka, och liknande. Hans ärkefiende Evan Baxter (Steve Carrell) får alla bra uppdrag och när ett nyhetsankarjobb blir ledigt faller Bruces liv ihop, tror han.
Han klagar på gud (Morgan Freeman) och han försummar sin flickvän Grace (Jennifer Aniston) i sin egen självupptagenhet.
Till slut tröttnar gud och ger Bruce de gudomliga krafterna så att han får se hur jobbigt det är.
Som upplagt för komedi.

Bruce den allsmäktige är en riktigt smart film, oavsett om man är religiös eller ej. Den visar att det är rätt knepigt att leva men att man kan ordna saker själv.

Dessutom är den rätt snyggt gjord. Jag gillar de subtila men genomtänkta specialeffekterna som gudomligheten medför.

Jim Carrey är lite halvrubbad som vanligt. Däremot inte sådär hemskt och överdrivet som i Ace Ventura eller Cable Guy. Jag kan inte säga att rollen är skräddarsydd för honom, men jag kan inte neka till att han gör sitt jobb bra.
Morgan Freeman är sitt vanliga sansade jag och han är däremot skräddarsydd som gud. Dessutom är det roligt att de valde just honom som gud. Vad ska amerikas kristna höger säga om det?
Den stora fullträffen är dock Jennifer Aniston som Bruces flickvän Grace. Hennes egentliga uppgift är att vara Jim Carreys raka motsats och det klarar hon bra. Lugn, behärskad och inte det minsta självupptagen. Hon gör det riktigt bra.

Filmen kan dock uppröra, för den är grovt amerikaniserad och full av sensmoraler. Dessutom tar den upp religion vilket även det kan uppröra.
Men kom ihåg att det är bara en film, gjord för att underhålla.
Det är varken en sanning eller ett ifrågasättande.
Jag tycker att den är väl värd att se om man är beredd på det.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!