Berättelser från Staden

Produkt: Berättelser från Staden
Produktlinje: Berättelser från Staden
Författare: Arvid Axbrink Cederholm
År: 2008
Omfång och format: 132 sidor, 5.83″ x 8.26″, limbunden mjukpärm
ISBN: N/A
Cirkapris: €8

Berättelser från Staden har varit ett pågående projekt på Rollspel.nu under en längre tid. Man har med spänning kunnat följa framväxten av spelet och äntligen finns det en färdig produkt. Det jag nu håller i handen är ett samberättarspel som utspelar sig i den oändliga pseudo-1800-talsstaden som alla känner vid namnet Staden.

Utseendet är det som är sämst i spelet, tyvärr, för i kontrast till allt det häftiga som Staden skulle kunna bjuda på så är bilderna under all kritik. Det är inte bara så att bilderna inte är särskilt snygga, de är lågupplösta vilket ytterligare försämrar intrycket av det. Layouten är visserligen korrekt, men istället för att vara enkel och stilren, som andra spel lyckats med på senare tid, känns den lite oslipad. Lyckligtvis går det att bortse från det mesta av utseendet eftersom andra delar av spelet är i fokus.

Stämningen i spelet går inte att ta miste på. Den är väl inarbetad och dessutom beskrivs den noggrannt i ett kapitel. Texterna är överlag bra och lappar igen många av de hål som bilderna lämnar. Det var mysigt att sätta sig in i Berättelser från Staden och det är inte ofta man råkar ut för. Mycket bra!

Berättelser från Staden är som tidigare nämnts ett samberättarspel. Reglerna är därmed till för att gemensamt skapa en berättelse. Vid flera tillfällen dras liknelser till en bok, och det är en mycket bra liknelse. Innan spelet börjar beskriver man ett antal kapitel med hjälp av en liten beskrivning. Dessutom ska man sätta en baksidestext på berättelsen där huvudrollerna tas upp och en fråga ställs om varje huvudroll. Men vad är en huvudroll? Det kan vara allt möjligt: platser, personer, föremål, tillstånd, organisationer – allting som har möjlighet (direkt eller indirekt) att påverka berättelsen. Rollerna nedtecknas på ett papper och några relationer mellan rollerna bestäms. När det är klart kan spelet börja.

Inför varje kapitel tar alla spelare utom en på sig att spela en på förhand uppsatt roll (rollerna är inte bundna till någon person), den sista är spelledare och reagerar på det de andra spelarna hittar på. Vid konflikt – ett tillfälle där spelarnas mål med berättelsens skiljer sig från varandra – fördelas berättande med hjälp av spelkort. Dessutom lägger röda kort till relationer och svarta kort tar bort relationer. Alla regler handlar om konflikter i berättelserna, inget annat. Jag tycker det är rätt uppfriskande och fungerar väl. För kärnan i systemet är ju att göra den bästa berättelsen från Staden.

En betraktelse av produkten är att den känns lite tunn. Tolv av uppslagen är mer eller mindre tomma med syftet att man ska skriva där själv. De sista sidorna ska klippas ut och sättas ihop till ett litet regelhäfte – smart idé, men varför är de med i produkten? Både sidorna som ska fyllas i och regelhäftet känns som att de hade passat bättre som nedladdningsbara filer att skriva ut för de som vill… Mycket bättre.

Sammanfattningsvis är Berättelser från Staden ett trevligt samberättarspel som jag skulle kunna tänka mig att ta fram för kortare spelmöten. Det fungerar väl som spel betraktat men produkten är inte lika stabil. Det är dock ett billigt spel så nog kan det vara värt kronorna även om man bara är ute efter ett par spelmöten.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!