Bee Movie

Originaltitel: Bee Movie
Regissör: Steve Hickner och Simon J. Smith
Manus: Jerry Seinfeld, Spike Feresten, Barry Marder och Andy Robin
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2007
Längd: 90 minuter

Det nyutexaminerade biet Barry B. Benson (Jerry Seinfeld) står inför sitt livs stora val – vilket yrke i kupan ska han ägna resten av sitt liv åt? Men att ägna resten av sitt liv åt en sak låter föga lockande och han försöker att se sig om i världen. Han kommer ut och träffar blomsterhandlaren Vanessa (Renée Zellweger) och de blir kära i varandra. Därute märker Barry också att människorna förslavar bina och bestämmer sig för att stämma mänskligheten.

Det absolut bästa med Bee Movie är att den inte går in i facket av tråkiga och konforma datoranimerade filmer om djur. Det är så bra att bara det förtjänar högre betyg, för jag är så trött på den typen av filmer. Hur som helst har Bee Movies handling ytterligare styrkor. Den är exempelvis helt omöjlig att förutspå, vilket bidrar till humorn – humor som filmen utöver det har ganska mycket av. Omväxling förnöjer och här får man åtminstone lite. Mycket bra.

Men, som jag påpekar i Familjen Robinson, blir datorgrafiken lätt plastig och tråkig – så även här. Jag kan inte rå för det, men förutom Monsters Inc. är det inte mycket nytt i genren och det är sällan roligt.

Bee Movies styrka är då att den sticker ut lite, inte som datoranimerad film kanske, men som film överhuvudtaget. Den är rolig och annorlunda i ett redan överbefolkat fack. Klart sevärd.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!