Bananas!*

Originaltitel: Bananas!*
Regissör: Fredrik Gertten
Språk: Engelska och spanska
Land: Sverige och Danmark
Svensk premiär: 9 oktober 2009
Längd: 87 minuter

Fredrik Gerttens dokumentär Bananas!* har vållat mycket uppståndelse. Oavsett vad man tycker om den har den uppnått något, uppfyllt sitt syfte. Blickarna har riktats mot banankompaniet Dole i synnerhet och mot storföretag i allmänhet, mot problemet med bekämpningsmedel och mot yttrandefriheten. Tre viktiga frågor, onekligen. Om Bananas!* får någon varaktig inverkan är dock svårt att avgöra.

Advokaterna Juan Domínguez och Duane Miller ska företräda tolv numer sterila bananodlingsarbetare i ett mål mot Dole Food Company. Det har visat sig att bananjätten medvetet använt ett bekämpningsmedel som vid kontakt med hud riskerar att orsaka sterilitet. I dokumentären får vi följa rättegången och herrarna Domínguez och Millers arbetet omkring den. Det är ett intressant mål som, med lite tur, kommer sätta spår även i framtiden. Systematiskt tummande på regler för att generera profit är inte okej, gör man så bör man åka dit. Dole försökte få dokumentären stoppad… Det talar nog sitt tydliga språk.

Problemet med Bananas!* är att den känns lite uddlös. Inte för att den inte är viktig, inte för att den inte gett resultat. Snarare för att dokumentären i sig saknar tydlig tes, något som gör att det inte bara blir ett referat av ett domstolsmål. För mycket fokus läggs på rättegången och för lite läggs på orsakerna till den. Det är inget jätteproblem, Bananas!* är väldigt sevärd ändå, men den kunde varit mycket, mycket starkare.

Några saker är dock pinsamt uppenbara. Dole och dess företrädare är synnerligen osympatiska typer och därför ska det mycket till innan jag skänker dem några mer pengar. Således har Fredrik Gertten och de arbetare målet egentligen handlar om, vunnit en seger. Dole ska inte bara betala skadestånd, sådana snedsteg ska stå dem dyrt även på marknaden för det är där de verkliga valen görs.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

  1. Pingback: Silent Spring

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!