August & Jag

Serie: August & Jag
Originaltitel: August & Jag
Manusörfattare: Anneli Furmark
Tecknare: Anneli Furmark
Utgivningsår: 2009
Tryckår: 2009
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 62
Förlag: Galago
ISBN: 978-917037445-6

Anneli Furmark försöker i August & Jag fånga den klassiske och djupt mytologiserade författaren August Strindberg i ett modernt perspektiv. Trots det knappa sekel som gått sedan Strindberg lämnade jordelivet är han fortfarande både läst och diskuterad och i många fall väldigt upprörande. Han väckte sannolikt känslor på sin egen tid och han gör det fortfarande, ty excentriker har en förmåga att trampa folk på tårna.

August & Jag börjar med att litteraturvetarstudenten Sigrid (ja, faktiskt) upptäcker en äldre herre som gått vilse. Det visar sig vara August Strindberg som förflyttats till 2000-talet genom någon märklig tidslucka. Strindberg verkar mindre nöjd med vad som blivit av samhället, men Sigrid tar chansen att hjälpa Strindberg hem och samtala med honom så att hon kan förklara hur ambivalent hon är inför honom. Å andra sidan skrev han massa dumheter om kvinnor, å andra sidan skrev han väldigt vackert. Hur kan de vitt skilda orden komma från samma penna?

Tyvärr tar inte Anneli Furmark det här fiffiga sammanhanget till något vidare djup. Inget utvecklas och inget diskuteras mer än ytligt. Det är synd för det finns potential i idén att föra en klassisk kontroversiell personlighet till vårt moderna samhälle för att där fråga ut honom/henne. Bristen på djup gör att August & Jag inte blir annat än en charmig bagatell, en serie man läser på en kvart och sedan lägger ifrån sig utan att egentligen ägna den någon mer tanke. Under tiden man läser är det bra, men intrycket är inget man tar med sig.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!