Årets bästa, 2009

Nå, mitt Jag-har-inget-00-tal-att-summera-inlägg till trots tänkte jag följa upp förra årets näst sista inlägg, Årets bästa, 2008 med ett liknande för 2009. Då som nu handlar det inte om saker som nödvändigtvis sett dagens ljus under året som gott utan saker som jag kommit över, läst, sett, uppfattat eller upplevt. Och i det här inlägget är det fyra kategorier. Jag har idéer på fler så eventuellt dyker det upp ett inlägg till framöver.

Bästa böckerna jag läst i år:

I år var mängden böcker med goda omdömen betydligt större, främst av den enkla anledningen att den totala mängden böcker var brutalt mycket större. Därför får även topplistan växa en aning.
1. Kortfattad inledning till den bärbara litteraturen. Enrique Vila-Matas tar oss med på en odyssé bland fullblodsexcentriker och den är till bredden fylld av fart och fläkt, berättarglädje och störtsköna idéer. Precis hur bra som helst.
2. Autobiography of red. I min recension beskrev jag Anne Carsons bok som en ”intellektuell lekfullhet” och få saker kan stämma så bra. Det är blandade genrer, stilar och myter och resultatet blir en diktroman (romandikt?) som både engagerar och intresserar.
3. Leviathan. Paul Auster går för mig från klarhet till klarhet och Leviathan är definitivt i klass med New York-trilogin och helt klart given läsning om man är det minsta intresserad av Paul Austers författarskap.
4. Den sista läsaren. De spanskspråkiga författarna fortsätter att tilltala mig (jag har ännu inte läst någon jag ogillat). Den sista läsaren är en charmig metafiktiv historia om berättelser och dess styrka.
5. Six degrees. Mark Lynas lyckas med ett förträffligt språk måla upp bilden av en värld där den globala uppvärmningen inte stoppats. Grad för grad går han igenom effekterna, lika skrämmande som upplysande.
Bubblare: The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories, I blindo, The Umbrella Academy: Dallas och Mig äger ingen.

Bästa filmerna jag sett i år:

Jag har förmodligen sett färre filmer i år än tidigare år, men trots det känns det som att listan förtjänar ytterligare två platser. Hyllas de som hyllas bör.
1. Hunger. Steve McQueens regidebut resulterade i en nästan för bra film om IRA-aktivisten Bobby Sands som hungerstrejkade i sin kamp. Otäck och välgjord.
2. Lost in La Mancha. I klassen dokumentärer vinner den om Terry Gilliams försök att filmatisera Don Quijote. Den visar upp kämpaglöden och envisheten hos en av filmvärldens mest missförstådda konstnärer.
3. The Usual Suspects. Denna välkonstruerade thriller med en i vanlig ordning mycket bra Kevin Spacey föll mig omedelbart i smaken. En av de smartaste filmerna jag sett.
4. Benjamin Buttons otroliga liv. Filmen är lång, men varje sekund är motiverad. David Fincher skapar magi, precis som vanligt.
5. Upp. Det här torde vara den bästa familjefilmen i år och den bästa animerade filmen på mycket mycket länge. En härlig blandning mellan smart humor och dum humor som borde tilltala de allra flesta.
Bubblare: Once, A number, Coffee and Cigarettes, Slumdog Millionaire och Dead man.

Bästa webbplatserna jag frekventerat i år:

Antalet webbplatser jag frekventerar är ganska stort, men de flesta av dem har jag följt med stort intresse väldigt länge. Några sidor sticker dock ut och jag har börjat använda/läsa/följa dem på allvar först i år.
1. SVTPlay. Sveriges Television gör inte bara stabilast TV-program (nå, konkurrensen är kanske inte så hård) utan har bästa webbvisningstjänsten. Bra jobbat!
2. Publit. Det är ju inte webbplatsen i sig utan tjänsten de erbjuder, print-on-demand av böcker, som tillägnas den här platsen. Bra kvalitet på produkten och ett fantastiskt trevligt bemötande.
3. Facebook. Det gör lite ont i mig, men jag kan inte sticka under stol med att jag under det senaste året kommit att använda Facebook i ganska stor utsträckning och det är en bra verktyg för att hålla kontakt med folk.
Bubblare: translate.google.com, Cracked.com och Erdetfredag.dk

Sämsta (alla kategorier) i år:

Ja, några riktiga kalkoner måste jag ändå tillstå mig att utse, för det finns några att välja på.
1. Mediernas nyhetsprioritering. Tiger Woods otrohetsaffärer, Hollywoodfruar och vad som serveras på nobelmiddagen är inte nyheter. Medias bild formar i mångt och mycket vår bild av verkligheten så det är dags att de tar sitt ansvar.
2. Klimatmötet i Köpenhamn. Världens ledare var samlade för att ta några första stapplande steg mot en lösning av klimatkrisen och misslyckades. Det är möjligt att det är kört nu.
3. Gullandet med kungahuset. Jag förstår inte varför kungahuset är så intressent och under det gångna året har jag blivit mer och mer övertygad om att monarkin bör avskaffas. Det lär ju inte bli bättre nästa år heller…
Bubblare: SF Bio, Sverigedemokraterna och främlingsfientlighetens framfart i allmänhet.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Må en yoghurtinjecerad potatis ta dig för att du länkade till cracked. com! En av världens farligaste sidor när man är omotiverad till arbetet som är framför en på skärmen…

    Men du verkar ha haft ett härligt år, i alla fall. Hoppas att det här blir härligare.

    1. Ma-ha-ha-ha-ha, cracked.com kommer förleda ungdomen många år framöver. :)

      Ja, jag vet inte jag. Omtumlande år på många sätt, både bra och dåligt, och jag hoppas att det fortsätter så.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!