Moment 22

Originaltitel: Catch 22
Författare: Joseph Heller
Översättare: Torsten Blomkvist och Caj Lundgren (förordet)
Utgivningsår: 1961
Tryckår: 1999
Originalspråk: Engelska
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 91-46-16763-3

Moment 22 är med största sannorlikhet ett av 1900-talets mest kända och omtalade verk. Även om man aldrig läst boken så har man ändå hört begreppet Moment 22. Följ med mig i en djupdykning med målet inställt på ön Pianosa, 1945.

Moment 22 är en sådan bok som handlar om väldigt mycket, men samtidigt ingenting.

I händelsernas centrum står bombflygaren Yossarian, kapten i Amerikanska militären och stationerad på ön Pianosa i medelhavet. Tillsammans med hans kamrater ska ha tjäna sitt land, i ett krig som redan är vunnet, med livet som insats. Både sitt eget och andras. Det är givetvis mer än vad Yossarian står ut med så han börjar ställa till oreda för att slippa undan det ständigt ökande antalet bombflygningar varje soldat måste genomföra innan de skickas hem till landet de tjänar.

…Det är nog så man kan beskriva handlingen utan att skriva bort flera tusen tecken.

Boken är ren satir. En karikatyr över ett krig och dess inkompetenta ledare. En parodi på den militär som numer tillhör världens enda stormakt. Hur mycket det ligger någon sanning i är svårt att sia i, men Joseph Heller själv tjänstgjorde som flygare under andra världskriget och mycket av Moment 22 bör vara inspirerat av hans erfarenheter därifrån.

Persongalleriet är enormt och underbart. Det finns fler figurer än man rimligen kan hålla reda på, och alla har en egen personlighet och historia som gör det orimliga möjligt. Vi möter flygare, befälhavare, fältpräster och jag vet inte vad. Allting i en salig röra kryddad med snabba ryck och hetsig dialog. Boken är rapp och kan lätt bli oöverskådlig då händelserna inte sker i kronologisk ordning. Oroa dig inte, att det är rörigt gör ingenting. Man behöver inte hålla ordning på tiden, det räcker med att ryckas med.

Jag håller nog Moment 22 som en av de bästa böckerna jag läst och alla bör läsa den, om inte annat för den oerhörda underhållningen.

Och Moment 22, det är en motsägelse. Här är ett utdrag ur boken:

”Det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är om man är galen. För att bli klassad som galen måste man uppsöka läkare som kan konstatera detta. Emellertid är det så, att den som vill slippa militärtjänst inte kan vara galen, eftersom detta är en sund reaktion. Alltså blir det hela ett cirkelresonemang som innebär att det är omöjligt att bli frikallad.”

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

Relaterat

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!