About a boy

Originaltitel: About a boy
Författare: Nick Hornby
Utgivningsår: 1998
Tryckår: 2000
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 278
Förlag: Penguin Books
ISBN: 0-140-29345-0

Den lätt excentriske 12-åringen Marcus flyttar med sin gravt depressiva hippie-mamma till London där han börjar en ny skola. Han blir naturligtvis mobbad med en gång, för att ha konstiga kläder och att börja sjunga på lektionerna är inte acceptabelt. Han försöker dock förstå sig på sig själv, vuxenvärlden och livet utan några större framgångar. Av en händelse korsas hans väg av Will som 36 år gammal lever ett ungkarlsliv utan ansvar eller bekymmer eftersom hans pappa skrev den enorm one hit wonder som nu genererar pengar direkt till Wills konto. Han får för sig att hitta på ett barn och gå på SPAT-möten (Single parents alone together) för det finns, har han räknat ut, bara fördelar med att dejta singelmammor. En död anka i parken för Marcus och Will tillsammans och en märklig och inte helt oproblematisk vänskap uppstår, vilken – vad det verkar – gör båda två lite lyckligare.

Trots den mörka bakgrunden är About a boy en komedi, breddfylld av svart humor (vilken råkar vara min favorittyp). Det är lätt att anta att mobbing, självmordsförsök och lögner har få saker man med gott samvete kan skratta åt, men jo, de finns där. Nick Hornby lyckas vända allting till att bli väldigt roligt och hade han gjort det helt utan värme tror jag han hade misslyckats, men About a boy är varm och på många sätt lycklig. Jag kom på mig själv med att ha väldigt svårt att släppa boken.

Hela berättelsen beskrivs ur både Wills och Marcus perspektiv och genom orden får tränger man rätt djupt in i deras psykologi. De känns trovärdiga och den bild som målas upp om dem och av dem visar på Nick Hornbys stora lyhördhet för de detaljer som gör en person till den han eller hon är. Det är grymt imponerande och en egenskap jag gärna skulle besitta själv. Deras personligheter speglas i språket utan att språket egentligen ändras. Det är uppenbart när det är Will man följer och när det är Marcus man följer och det är väldigt snyggt på det sättet. Fantastiskt välskrivet, helt enkelt.

About a boy är faktiskt bra på alla tänkbara sätt och därför kan jag inte annat än ge den högsta betyg och varma rekommendationer. Jag vill definitivt läsa mer av Nick Hornby, dessutom.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

  1. Läs High Fidelity, en av mina absoluta favoritböcker. Fever Pitch är inte lika bra (men fortfarande klart läsvärd) och det tror jag inte beror på att mitt hjärta numera bultar hårdare för musik än fotboll.

    Ska man lita på dig är alltså även denna väldigt läsvärd. Bra. Får bli nästa Hornby.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!