Zora Neale Hurston — Their Eyes Were Watching God

Zora Neale Hurston
259 s. Virago 2010 (1937)


Their Eyes Were Watching God är numer erkänd som en av de verkligt betydelsefulla afrikansk-amerikanska böckerna och har influerat flera generationer av författare, men Zora Neale Hurston (1891—1960) föll i glömska på vägen. Trots ett värv större än denna enda titel matchade hennes texter inte de strömningar som fanns under hennes livstid.
     Romanen, återberättad av den numer uppvuxna huvudpersonen, börjar med att sextonåriga Janie kysser Johnny Taylor vilket, om inte annat blir en signal till hennes mormor som hon bor med, att nu är det dags för Janie att gifta sig. Mormodern hittar en stabil men äldre man, Logan Killicks, och de gifter sig — Janie med villfarelsen att kärleken kommer i sinom tid. Föga överraskande blir äktenskapet inte särskilt lyckligt och när den ambitiöse Jody Starks kommer och bjuder med henne till Eatonville följer hon med och blir Mrs. Starks. Till en början är hon kanske lycklig, men Jody håller henne fången som en troféfru och när hon inte trivs på sin av honom angivna plats börjar det knaka i fogarna. Hennes frihet är för mycket för honom. Efter Jodys död kommer den yngre Tea Cake och charmar Janie och det tycks vara det som är kärleken.
     Their Eyes Were Watching God är en roman med många lager, men trots det är berättelsen en mer eller mindre apolitisk kärlekshistoria. På gränsen till sentimental, men väldigt sällan över den. Janies äkteskap med de tre männen, någon typ av progression från ett praktiskt, arrangerat äktenskap via ett på ytan lyxigt fängelse till frihetlig faktisk förälskelse illustrerar också tre olika sorters patriarkala typer.
     I Logan Killicks finns en konservativ och kärlekslös gammal man som i Janie inte i huvudsak ser en fru utan en hemhjälp och kanske finns det i hans värld ingen skillnad. Jody Starks sveper med Janie, men kontrollen han skaffar sig över affärer och samhällsutveckling kräver han även över henne. När hon inte anpassar sig drar han åt knutarna om henne, misshandlar henne både fysiskt och verbalt, och förskräckligt nog ses det som det normala. Hennes uppgörelse med Jody när han ligger på sin dödsbädd blir ett sätt att knäppa upp och hänga av sig den tvångströja han klätt henne i, och möjliggör att hon inte fastnar i den för alltid. Slutligen träffar hon då Tea Cake, romantikern av de tre, och kärleken han tycks känna till Janie är svår att tvivla på även om Janie gör sitt bästa. I romanen framstår denna relation som vinsten, slutmålet, men med ett, kanske, modernare perspektiv är Tea Cake den typ som snarare känslomässigt kidnappar Janie. Genom att försvinna utan att höra av sig, genom att tränga sig på och inte ta ett nej spelar han, medvetet eller ej, på Janies svartsjuka och oro. Även det tycks normalt inom romanens ramar och är eventuellt det tydligaste tecknet på de 80 år som passerat sedan boken skrevs. Hur kärlek förhåller sig till frihet och praktik är i alla avseenden en tidlös fråga.
     Men Hurstons berättelse, oavsett om den överlevt tidens tand eller ej, är medryckande och genom varje ord visar hon vilken mästerlig författare hon var. Dialogen är skriven på någon typ av Florida-dialekt och till en början tycks den avskräckande, men det går förvånansvärt bra att koppla om hjärnan och läsa ”ah” som ”I”, ”d” som th-ljud och i de berättande partierna kontrasteras dialekten mot ett metaforrikt och abstrakt annat. Mitt favoritparti från mormoderns funderingar illustrerar detta väl:

There is a basin in the mind where words float around on thought and thought on sound and sight. Then there is a depth of thought untouched by words, and deeper still a gulf of formless feelings untouched by thought. Nanny entered this infinity of conscious pain again on her old knees. Towards morning she muttered, ’Lawd, you know mah heart. Ah done de best Ah could do. De rest is left to you.’

Their Eyes Were Watching God är en utmärkt roman, levande i sig själv och med nivåer att utforska. Rasismen och arvet efter slaveriet är ytterligare en dimension vilken jag inte tagit upp här men som trots det är ständigt närvarande i boken. Det finns helt enkelt för många anledningar till att läsa den för att det ska vara någon poäng att låta bli.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!