United States of Tara. Säsong 1

Originaltitel: United States of Tara
Säsong: 1
Regissör: Craig Gillespie, John Dahl, Brian Dannelly och Mark Mylod
Manus: Diablo Cody och Alexa Junge
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2009
Längd: 12 avsnitt, 30 minuter per avsnitt

Toni Collette har för mig alltid framstått som en skådespelerska som kan göra precis vilken roll som helst. Det var innan jag såg första säsongen av den kritikerrosade United States of Tara. Nu vet jag att hon kan göra vilken roll som helst. I Diablo Codys (manusförfattaren bakom Juno) nya serie kommer hennes fantastiska förmåga verkligen till sin rätt då hon spelar Tara, en mamma med två tonåringar, som av någon anledning har fyra personligheter: sin riktiga, tonåringen T, hemmafrun Alice och lastbilschauffören Buck och alla har de naturligtvis sina egenheter som ställer till det för den riktiga Tara. Tillsammans med sin förstående make Max (John Corbett) ska de under säsong ett försöka göra något åt det tillstånd som Tara är i.

Det låter lite tråkigt att framhärda att det här är en fördel, men jag gillar att säsongen bara är på 12 avsnitt och att avsnitten bara är en halvtimme styck. Det gör att jag faktiskt orkat se hela serien och fortfarande känner mig intresserad av den. Tyvärr är jag orolig för att serien ska bli både tre och fyra säsonger för lång. Så länge tror jag nämligen inte konceptet håller, men i det här mindre formatet i kanske en säsong till där de lösa trådarna knyts samman vore ultimat.

Jag har redan nämnt Toni Collettes storhet och det här inget att hymla med att det är hon som gör hela serien. Hennes personligheter är visserligen parodier, men de är ändå på något sätt sansade och trovärdiga och hon gör dem verkligen till egna personer. Få skulle kunna bära den rollen så som Toni Collette gör. En stor eloge. Dock tycker jag att även övriga skådespelare i serien är mycket bra. Sticker ut gör de båda barnen som spelas av Brie Larson och Keir Gilchrist. Om de fortsätter såhär kommer de ha mycket att vinna som skådespelare framöver.

United States of Tara är mycket sevärd och jag hoppas de inte förstör serien genom att krama ur konceptet totalt och mosa ut en handfull säsonger, utan nöjer sig med två.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

    1. Jag kollade faktiskt upp det (både Dahlström och bloggen) i lördags, men konstaterade att jag inte var i tillstånd att ta tag i några vidare efterforskningar. Jag ska kika närmare på inläggen när jag får en sekund över. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!