The Happening

Originaltitel: The Happening
Regissör: M. Night Shyamalan
Manus: M. Night Shyamalan
Språk: Engelska
Land: USA och Indien
År: 2008
Längd: 91 minuter

Det finns två typer av dåliga filmer. Den första typen är de filmer som är så dåliga att de blir roliga och därför är sevärda, den andra typen är de som är så menlösa att man inte förstår varför man såg klart dem. The Happening tillhör den senare typen.

Någonting får människorna på amerikanska östkusten att helt plötsligt ta livet av sig. Till en början misstänks terrorism, men det avfärdas snart och istället beskylls växterna för att göra en utrensning för att få ordning på mänsklighetens utarmande av planeten. Mitt i kaoset finns Elliot Moore (Mark Wahlberg) med sin fru Alma (Zooey Deschanel) som försöker fly undan växternas hemska utrensning.

Jag gillar verkligen inte när motståndaren är antingen ett djur eller ett fenomen som inte går att göra något åt. I The Happening kan ingen göra något åt växterna och precis som i Världarnas krig så försvinner hotet av sig själv. Det känns så extremt billigt. Världen håller på att gå under, hjälten rymmer med sin familj, hotet försvinner, alla lever lyckliga: the end. Nej, det är billigt.

The Happening är dock inte upprörande dålig, den är bara så menlös att man aldrig fastnar, aldrig bryr sig om huvudpersonerna eller ens hoppas att de ska överleva. Det är ett uruselt manus som jag är tveksam till om det är meningen att man ska gilla.

Till en början hoppades jag att The Happening skulle vara en festival eller något som kom till staden. Sen hoppades jag på ett syndafloden-scenario där allting verkligen utrotades. Men jag fick en fånig smörja som inte rycker med mig det minsta. The Happening kan vara det mest intetsägande jag sett på mycket mycket länge.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!