Storm of the Century

Originaltitel: Storm of the Century
Regissör: Craig R. Baxley
Manus: Stephen King
Språk: Engelska
Land: Kanada och USA
År: 1999
Längd: 4 avsnitt, 60 minuter per avsnitt

I miniserien Storm of the Century drar århundradets storm in över Little Tall Island och den lilla byn därpå. Samtidigt kommer den märklige Andre Linoge (Colm Feore) till byn och börjar ställa till oreda. Ju längre tiden går desto fler mord får han på sitt samvete och han upprepar ständigt ”Give me what I want and I’ll go away”. Byn är helt isolerad av stormen och byborna får gemensamt komma fram till om de ska ge Linoge vad han vill ha – ett barn att uppfostra till att axla hans mantel.

Storm of the Century är egentligen en mycket välproducerad serie, men den har ett problem som gör den så tråkig att jag blir ledsen av att tänka på det. Istället för att hitta på något ballt verkar det som att omätbar ondska ska vara det intressanta. Det är det förstås sällan, eftersom man aldrig får någon som helst känsla av att någon kan sätta sig upp mot skurken. Han är helt enkelt för ond och mäktig för att det ska bli det minsta intressant. Det är förstås helt och hållet Stephen Kings fel och jag blir mer och mer övertygad om att de få gånger han lyckas så är det ren och skär tur.

Om man bortser från att handlingen aldrig blir intressant så är den välspelad och välgjord. Man får en bra stämning av isoleringen och desperationen vilket förstås krävs i en så pass pseudopsykisk skräckserie som Storm of the Century.

Hade det varit en film på en och en halv timme hade den kanske kunnat vara sevärd, men nu känns det främst som slöseri med tid. Det finns så mycket bättre att se.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!