Shopgirl

Originaltitel: Shopgirl
Regissör: Anand Tucker
Manus: Steve Martin
Språk: Engelska och japanska
Land: USA
År: 2005
Längd: 106 minuter

Filmens undertitel ”Relationships don’t always fit like a glove” beskriver sannerligen Shopgirl väl. Den blivande konstnären Mirabelle (Claire Danes) står uttråkad i kassan hela dagarna på en förnäm klädbutik. Hon är ensam och längtar efter kärleken ochn dag möter hon Jeremy (Jason Schwartzman) vid tvättautomaterna. Han är intresserad, ouppfostrad och pratglad – kan han vara den rätta för Mirabelle? Hon chansar men deras eventuella förhållande blir inte riktigt som hon tänkt sig. En ny dörr öppnas när hon möter den rike Ray Porter (Steve Martin) som ger henne allt hon kan önska, utom tillgivenhet.

Jag måste tillstå att jag var skeptiskt när jag såg att det var Steve Martin som låg bakom filmens manus. Jag fick en vision av något tramsigt vilket jag av någon anledning förknippar med honom. När så denna intressanta dramakomedi (mer det tidigare än det senare) spelas upp blev jag förvånad. Det är ett oanat djup i handlingen och kemin mellan Mirabelle och hennes två älskare och även om man kanske inte sympatiserar med de gubbsjuka dragen hos Ray Porter så kan jag ändå gripas av den här tragikomiska historien. De tre stora rollerna spelas dessutom förträffligt.

Men när jag läser om filmen verkar jag relativt ensam om att gilla den här filmen så jag kanske inte borde rekommendera den med risk för att uppröra någon. Jag tycker att historiens kvaliteter och skådespelarnas insats motiverar att man ser den, men kanske har jag missat något alla andra sett (eller så är det tvärtom). Jag gillar den hur som helst.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Curse you. Du har fått mig att vilja se en film jag aldrig kommer kunna hitta någon att se med :( Och film är roligast i sällskap. Nå, kanske är den här värd att se i sin ensamhet ändå…
    Still curse you :)

    1. Min sambo såg den och ogillade den, så sällskap är ingen garanti för lyckad filmtittning. ;) De flesta verkar ju dessutom aktivt ogilla den så förutsättningarna för att du ska gilla den är kanske inte bäst, eller? :)

    2. Tja… jag hittade ju något att gilla i Twilight, och en av mina favoritfilmer på senare år är ’Iron Man’… chansen är inte så liten ;)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!