On trying to keep still

Originaltitel: On trying to keep still
Författare: Jenny Diski
Utgivningsår: 2007
Tryckår: 2006
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 304
Förlag: Virago
ISBN: 978-1-84408-016

I On trying to keep still gör Jenny Diski ett försök att komma till ro med sig själv och sin omgivning och i en rad essäer utforskar hon inte bara sin egen rastlöshet och andra tillkortakommanden – inbillade eller ej – utan även världens alla hörn, från Nya Zeeland i söder till Lappland i norr. Även om Jenny Diski har en tuff bakgrund så är det inte mycket som skiner igenom, det är nuet (eller dået – när hon skrev det) som är i fokus med bara korta och ytliga glimtar från ett liv som bara till viss del är intressant för sammanhanget. Det är erfarenheterna under det året som resorna genomfördes på som är det väsentliga.

Jenny Diski har ett ganska korthugget, rak på sak-språk som till en början känns lite platt men som, ju mer man läser, blir en självklarhet. Hon hade inte kunnat skriva på något annat sätt. Genom språket får Jenny Diski en personlighet som å ena sidan lider sviterna av ett hårt liv, å andra sidan visar en reflekterande kvinna som försöker att leva ett normalt liv. Intressant i tvåhundra sidor, sedan blir det tyvärr ganska repeterande. Det är väl bokens stora svaghet, kanske. Den är ungefär hundra sidor för lång.

On trying to keep still är ändå en skön samling essäer. De bidrar med något och jag känner mig på något sätt lite rikare av att ha läst dem. Jag är inte säker på att det gäller för alla i alla lägen men jag tycker man kan ge den en chans, helt klart.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!