Mats Söderlund — Skriva poesi

Mats Söderlund
192 s. Offside Press 2017 (2017)


Jag har läst min beskärda del av handböcker om skrivande. Vissa bra, andra mindre så. De flesta har dock hanterat skönlitterärt författande i någon form eller författandets förutsättningar i allmänhet. Därför var det med glädje jag upptäckte att poeten och författarförbundets förra ordförande Mats Söderlund (f. 1965) skrivit en handbok om att skriva poesi.
     Med fötterna stadigt i sitt eget skrivande, i klassiker, i populärkultur och i samtidslyrik formulerar Söderlund en välkomnande poetik från första bokstav till kontakt med eventuellt förlag. Vissa delar, de mer litteraturvetenskapliga i huvudsak, känner jag väl igen men det är en sak att veta vad en jamb, en takt och en daktyl är och en helt annan att tänka kring att själv använda dem och här möter Söderlund åtminstone mig på en bra nivå. Andra delar är riktiga ögonöppnare och författarens inblick i samtidens poesi är både lärorik och inspirerande.
     Överlag känns Skriva poesi som en oerhört välvilligt inställd mentor som har överseende med ens tillkortakommanden och uppmuntrar såväl brott mot konventionerna som nyfiket utforskande i syfte att läsaren i egenskap av poet ska finna sin egen plats. Huvudsaken tycks vara att ge kunskaper och verktyg för att man ska kunna göra medvetna val i sitt diktande, och det är en utmärkt utgångspunkt.
     Mitt eget skrivande har tidigare inte varit några djupare vandringar i poesins värld. Jag har försökt någon gång (som i ”Bara en cigarett till” som var utställd på Galleri Kronan i Norrköping) men aldrig känt att jag hittat någon riktig ingång. Kanske har jag varit naiv när jag trott att någon behövs. Däremot har jag alltid tilltalats av tanken och när jag nu funderar både på låttexter och barnböcker har det återigen blivit aktuellt. För mig, där jag står nu, hade inte Skriva poesi kunnat komma lägligare.
     Men som med skönlitterärt skrivande handlar diktande även om att läsa eller uppleva poesi på nära håll. För den som inte har några ambitioner att skriva poesi är Skriva poesi titeln till trots mycket initierad och hjälpsam för en läsare av dikter. Dikter av bland andra Karin Boye, Athena Farrokhzad och Sapfo analyseras på olika nivåer för att visa vilka val och poänger respektive poet kan ha arbetat med, och konkreta tips på hur man ska läsa hjälper också den som har svårt att tränga igenom diktformen.
     Skriva poesi var en av mina mest emotsedda böcker under 2017 och jag tycker att den lever upp till förväntningarna. Den öppnar dörrar jag saknat nycklar till och inbjuder mig som läsare att ta mig an poesin både som betraktare och som författare. Jag kan inte lova att jag åstadkommer några underverk, men jag har numer inga anledningar att låta bli att försöka.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!