Lola Rennt

Originaltitel: Lola rennt
Regissör: Tom Tykwer
Manus: Tom Tykwer
Språk: Tyska
År: 1998

Lola springer för att rädda sin pojkvän i den något annorlunda filmen från Tyskland.

När jag var mindre, kanske i tretton- fjortonårsåldern satt jag och läste i tidningen om en tysk film som gick under namnet ”Run Lola, run”. Det stod att filmen var uppdelad i tre delar, där det var samma sekvens fast något skiljde mellan varje del. Det här fångade mitt intresse, men jag kom inte att se filmen förrän sju år senare. Jag tror det var värt väntan.

Lola rennt handlar om Lola (Franka Potente) och hennes pojkvän Manni (Moritz Bleibtreu). Manni har hamnat i knipa för att Lola var försenad och nu måste de skaffa fram 100 000 mark på tjugo minuter. Sen börjar springandet…

Filmen är vacker, smart och intressant. Det märks snabbt att det inte är någon amerikansk Hollywood-produktion. Det är många stilgrepp som inte finns på andra ställen (även om vissa kan ses i Amelie från Montmartre) och det gör att filmen åtminstone känns originell.
Det är spännande att se hur små saker kan, medvetet eller omedvetet, utlösa lavinras. Det bästa är att det inte känns särskilt krystat.

Franka Potente gör ett lysande jobb som den något annorlunda Lola, och även om de andra inte är dåliga så kommer de inte upp i hennes klass.
Filmen är väldigt välgjord. Filmad på ett snyggt men ändå jordnära sätt.

Jag älskar den här filmen för dess sätt att stå ut ur mängden och vara precis det jag förväntade mig som trettonåring.
Jag hatar den här filmen för att den tog slut så snabbt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!