Här är jag, anställ mig

26354_10151299628591673_795719710_n

Jag vill arbeta med skrivande, människor och förändring. Om ni inte kan låta mig göra alla tre, så välj två av dem; jag kan göra skillnad på din arbetsplats.
     I korthet beskriver jag mig som en ”nyfiken litteratur- och kulturvetare, kommunikatör och samtidsdeltagare. Omvandlar drömmar och rastlöshet till ord.” Jag tycker det sammanfattar mig ganska bra.
     Jag flyttade från Norrköping till Linköping 2006 och året efter började jag läsa kulturvetenskap (efter att ha börjat socionomprogrammet, hoppat av och läst svenska). Såhär i efterhand känns det som ett riktigt bra beslut. Det jag fått genom utbildningen, tillsammans med de erfarenheter jag samlat på mig på andra sätt, har givit mig en fantastisk verktygslåda.

Idag är jag här…

Idag avslutar jag ett projekt om kommunsamverkan, efter att ha varit kommunikatör på spelhobbyförbundet Sverok fram till september 2013. Kommunikatörstjänsten skapades efter att dåvarande styrelsen sett behovet av en samlad kommunikation. Arbetet har varit spännande och utmanande på många sätt. Det är speciellt att arbeta i en ideell organisation och det är häftigt att vara den första att ha en tjänst på en arbetsplats. Det är mycket som ska på plats för att allt ska fungera.
     Arbetsuppgifterna har bestått av (men inte begränsats till) trycksaksproduktion, planering av förbundets vistelse i Almedalen, kommunikation i sociala medier, ansvar för webbinnehåll, storytelling, utbildning och coachning av ideella, pressmeddelanden och presskontakt, projektledning, nyhetsutskick samt planering av såväl intern som extern kommunikation och strategi.

… Och det här har jag gjort

Jag har, fram till jobbet jag har idag, gjort en hel del vitt skilda saker. Tidigare har jag gått på lager- och fabriksgolv, jag har suttit i telefon. Jag har undervisat, layoutat, assisterat och lett (i verbets båda meningar). Jag har samordnat möten, granskat databaser och stöttat föreningar. Jag har recenserat, skapat spel och drivit en stor webbcommunity. Jag har sammanställt och publicerat en essäsamling. Jag har säkerligen gjort mycket mer än så, men det undflyr mig nu. (För en tydligare bild förslår jag en titt på mitt CV.)

Fem riktigt bra saker med mig

1. Skrivande

Många skulle nog hävda att skrivandet är min superkraft, men jag är inte säker på att det är en superkraft om man tränat så mycket som jag gjort. Bara här på bloggen har jag skrivit tusentals texter och utöver det en hel del som inte publicerats lika lättillgängligt, bland annat en roman. Några smakprov på texter hittar ni på ”Jag är ny här, var börjar man?

2. Analysen

Om jag måste välja en sak min utbildning givit mig, väljer jag förmågan att analysera. Det spelar egentligen ingen roll vad, min analyshjärna bryter ner och genomlyser vilket ämne som helst. Den hittar svagheter, men också möjligheter till förbättring. (Läs mer i min artikel ”Till kulturvetenskapens lov”.)

3. Webb och sociala medier

Jag har använt internet i halva mitt liv (drygt). Som sjuttonåring blev jag chefredaktör för Sveriges största community för rollspelare. Jag har kastat mig in, med skräckblandad förtjustning, i alla nya internetmedier och system jag kommit över. Utan att överdriva: jag har skaffat mig rätt bra koll.

4. Hårt arbetande

Det finns få som arbetar så hårt, så länge och med sådan iver som jag. Vid några tillfällen, vid evenemang och vid tuffa deadlines, har arbetsdagar på sexton timmar bara rusat förbi. Jag har burit, sprungit och slitit för allt vad jag har varit värd, och när arbetet till slut varit färdigt har jag somnat med ett leende, för hur jobbigt det än varit har jag ändå varit i mitt esse. (Det är kanske därför jag tycker det är rätt roligt att flytta.)

5. Nyfiken och lättlärd

Två egenskaper som fungerar synnerligen bra ihop är nyfikenhet och lätt att lära. Var för sig är de förstås utmärkta, men tillsammans ligger de till grund för min redan breda kompetens och för att den ständigt blir bredare. Är det något jag inte kan dröjer det inte lång tid innan jag börjat läsa eller träna för att kunna lösa uppgiften som ligger framför mig (eller bara för att det är roligt att kunna en massa saker).

Några övriga kvaliteter

I bokstavsordning.

 • Allmänbildad
 • Engelska
 • Humor
 • Kreativitet
 • Layout och typsättning
 • Litteratur- och kulturvetenskap
 • Pedagogisk
 • Projektledning
 • Skrivcoachande
 • Spelkonstruktion
 • Textredigering
 • Tryck
 • Workshops

Intressen

Också i bokstavsordning. (OBS! Ej (aldrig) fullständig lista.)

 • Civilsamhälle
 • Film
 • Författande
 • Historia
 • Konst
 • Kultur
 • Litteratur
 • Löpning och cykling
 • Politik
 • Sociala medier
 • Spel

Mitt uppdrag här i världen

För några dagar sedan fick jag frågan vad som är mitt drömjobb, vad jag ser flimra på kullen och processen att leta jobb ska leda till. Jag svarade att min dröm är att kunna leva på att skriva, som författare och som omvandlare av drömmar och rastlöshet till ord.
     Jag har en annan önskan, ett mål med det mesta av det jag gör. Jag strävar efter att alla ska vilja lära sig mer. Jag tror att vi genom att bygga en bro mellan människor och kunskap och kultur kan vi också minska avståndet människor emellan. På så sätt tror jag också att världen blir en bättre plats.

Exempel på jobb jag skulle vilja ha (förutom författare)

 • Något inom kultursektorn (nästan vad som helst, jag är inte så kinkig)
 • Informatör eller kommunikatör i någon organisation vars idé jag brinner för
 • Projektledare inom något kul projekt som bygger kulturella eller sociala broar

Honom ska vi ha!

Roligt, grattis till oss båda! Släng iväg ett mail till martin@ackerfors.se så kan vi prata om saken. (Spana även in mitt CV.)

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!