Flo Perry — How to have feminist sex

Flo Perry
144 s. Particular Books 2019 (2019)


Det är svårt att anklaga Flo Perry (f. 1992) för otydlighet. Den tämligen grafiska guiden1 How to have feminist sex är exakt det. Samtidigt, vill jag påstå, att det är ett potentiellt världsomvälvande verktyg för ett sundare sexliv, med tips om hur man kan prata om och tänka kring olika aspekter av inte bara sex utan samliv i allmänhet.
     Trots allt finns det en del tabu om att prata om sex, förväntningarna som kommer från massmedier och kulturer, vare sig vi vill det eller inte, är starka och gamla företeelser har fått tydliga namn, som exempelvis ”samtycke”, men tycks ändå skapa en del … förvirring. Allt detta, och mycket mer, beskriver och resonerar Perry kring på ett sätt som är både inbjudande och kravlöst. Grundtesen är i princip: känns det bra är det bra och prata med din partner om det. Enkelt, mjo, men långt ifrån självklart.
     Perry vänder sig till en kvinnlig publik, klart och tydligt, med en nickning till de ”tre” män hon förväntar sig läser boken. Det är rimligt, men med alla säkerhet gör man sig en björntjänst om man som man väljer bort den här boken på den grundvalen. Dels skadar det inte oss män att fördjupa sig i ett kvinnligt perspektiv då och då (jag lovar!), dels är många av de insikter och idéer Perry förmedlar allmängiltiga. Ett sunt, tryggt, roligt och utvecklande sexliv är inte en fråga för enbart feminister eller ens kvinnor utan till minst lika stor del mäns ansvar.2 Trots vald vinkel och målgrupp anser jag att det är en mycket stor del av det Perry kommunicerar.
     How to have feminist sex är nog ett seriealbum, även om det lika mycket fungerar som en handbok och debattskrift, inget som på något sätt tar ut vartannat men som gör den lite svår att etikettera. Handskrivna texter och teckningar är vad det handlar om, hur som helst. Perry gör ett enormt fint jobb med att lyfta fram olika kroppstyper, parförhållanden och utseenden. Det är härligt inkluderande och visar att sex är för alla och att både en själv och ens partners kan se ut på alla möjliga vis.
     How to have feminist sex är egentligen en rekommendation till alla, rakt av, för jag tror att i princip alla kan hitta något som ger en en skjuts i rätt riktning, oavsett om du är ung och oerfaren eller äldre och varit med i gemet, i ett långt monogamt förhållande, inte vill binda dig eller lever som poly. Den gör det också, tror jag, mycket lättare att prata vidare om sådant som kan vara svårt, av en eller annan anledning, att ta upp. Bara en sådan sak är guld värd.

Show 2 footnotes

  1. Engelska: ”Fairly Graphic Guide”
  2. Jag skriver ”minst” för historiskt och kulturellt har män tagit mindre ansvar och haft mer att vinna på hur sex beskrivits, därför är det inte mer än rätt att vi nu anstränger oss ganska mycket extra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!