Breakfast at Tiffany’s

Originaltitel: Breakfast at Tiffany’s
Författare: Truman Capote
Utgivningsår: 1958
Tryckår: 2000
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 100
Förlag: Penguin Classics
ISBN: 0-14-118279-2

Breakfast at Tiffany’s är en av Truman Capotes mest kända noveller och ligger som grund till den Oscarsbelönade filmen från 1961 med samma namn.


Breakfast at Tiffany’s är inte så mycket än roman med handling som ett porträtt av den unga, egensinniga och alldeles underbara Holly Golightly som kommit till Manhattan och flyttat in i en lägenhet i samma hus som berättaren bor i. Berättaren är en författare som fascineras över Holly Golightly och hennes till en början okända förflutna.
I och med bokens upplägg är det till en början rätt knepigt att finna en handling, men ju längre man läser desto mer inlindad blir man i berättarens och Hollys olika liv, den ena som statist i den andres ”popstjärneroll”. Det hela är naturligt och intressant berättat med en känsla för de rätta detaljerna, och på det sättet förstår jag att Truman Capote och den här boken har fått den status de trots allt fått. Till viss del kan jag instämma i hyllningarna, för Breakfast at Tiffany’s är en riktigt bra och välförfattad bok, men fullt så fantastisk som många vill göra gällande tycker jag inte att den är.
Fyra på min skala är jättebra och jag tycker verkligen att boken är läsvärd, om inte annat som en spegling av 40-talets amerika.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!