Benny & Joon

Originaltitel: Benny & Joon
Regissör: Jeremiah S. Chechik
Manus: Barry Berman och Lesley McNeil
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1993
Längd: 98 minuter

Jag måste erkänna att jag inte hade hört talas om Johnny Depp-filmen Benny & Joon när jag fick rådet att se den. Ett mycket bra råd.

Benny (Aidan Quinn) ägnar i stort sett all sin tid med att mecka med bilar eller ta hand om hans psykiskt sjuka syster Joon (Mary Stuart Masterson). När hemtjänstpersonalen börjar ta slut för att Joon jagar iväg dem får Benny söka hjälp på andra ställen. Han låter Joon vara med sina pokerkompisar och de lär henne spela, insatserna är dock inte pengar utan tjänster. Joon förlorar och tvingas ta hand om en av pokerspelarnas excentriska kusin, Sam (Johnny Depp), och han och Joon kommer väldigt bra överens.

Handlingen bjuder på en oerhört bra blandning av humor, allvar, glädje och sorg. Inte som en jämn smet utan snarare som en berg-och-dalbana. Jag kom på mig med att skratta högt ena stunden för att i nästa gråta en tår. Det känns väldigt äkta, jag gillar det verkligen.

Benny & Joon bjuder på bland det bästa skådespeleriet jag sett i en film. Johnny Depp är som vanligt fenomenal. Att spela psykiskt sjuk kan inte vara helt lätt, men Mary Stuart Masterson gör det genuint och med en otrolig glädje och Aidan Quinn som den beskyddande brodern är även han utöver det vanliga. Det är nog tur det, för en film som Benny & Joon kräver sina skådespelare. Det handlar mycket om karaktärerna och de etableras väldigt bra.

Om skådespelarna bara ”haft tur” eller om regissören Jeremiah S. Chechik är ett geni är svårt att säga, men förutom att skådespelarna är bra så är filmen väldigt snyggt gjord och för tankarna till Tim Burton. Välgjort, med snygga detaljer.

Benny & Joon är en alltigenom underbar film, allt från handlingen till skådespelarna är perfekt. Jag är imponerad och tycker verkligen att alla ska göra som jag och följa rådet att se den.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

8 Comments

 1. Jag ÄLSKAR den här! Det är nog framför allt för att den känns så äkta. Johnny Depp är också fruktansvärt bra i den, även om han spelar samma roll i den här filmen som i alla andra filmer. Ungefär.

 2. Flisan: Jag håller inte med om att Johnny Depp skulle spela samma roller jämt men det har blivit en del liknande roller eftersom han är så bra på det. Men jämför den här typen av roller med hans roller i Sleepy Hollow, From Hell, The Astronaut’s Wife, Finding Neverland och Gilbert Grape (samt filmer jag inte sett som jag har svårt att tänka mig att han är så i: Chocolat, Secret Window, Once Upon a Time in Mexico, Terror på Elm Street och Donnie Brasco). Jag tycker att han har ett rätt brett utbud av roller. :)

  Klus: Jag vet, det var ett riktigt schysst filmtips, tack!

 3. Snigel: Men då skulle jag ju inte få sätta femmor på något! Och dessutom finns inget av det jag recenserar på riktigt, jag hittar bara på… Eller vänta här nu… :)

 4. Jag sa ungefär :p
  Nej, självklart har en en hel del med seriösa filmroller också, men det är väldigt många som är väldigt lika och därför blir väldigt långtråkiga.
  Det är lite Jim Carrey-varning till och från. Det känns som om han använder samma roll flera gånger och jag vet inte riktigt om jag gillar det.

  Personligen gillar jag honom bäst när han är i roller som J.M Barrie (Finding Neverland är en storfavorit!) eller Roux. Och som Jack Sparrow, förstås.

 5. Nu läste jag ditt svar igen.

  Har du inte SETT Chocolat?! Och Once upon a time in Mexico är ju minst lika mycket tvång att se!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!