1001 böcker du måste läsa innan du dör

Originaltitel: 1001 böcker du måste läsa innan du dör
Författare: Göran Hägg
Utgivningsår: 2008
Tryckår: 2008
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 955
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-46-21649-0

Göran Hägg har till synes gjort ett jättejobb när han – i 1001-trendens namn – listat 1001 böcker han personligen tycker att man borde ha läst innan man trillar av pinn. ”Till synes” skriver jag, för – utan att helt förringa hans arbete – tycker jag att han har gjort det väldigt lätt för sig.

Sammanställningen är i kronologisk ordning, börjar med Första Mosebok och slutar med 1001 böcker du måste läsa innan du dör (vilket knappast kommer som en överraskning). Varje bok är presenterad med en till två spalter som kort sammanfattar vad den handlar om och varför man bör läsa den (vilket inte är särskilt bra beskrivet alla gånger).

Det tråkiga är att Göran Hägg inte utmanat sig själv, eller för den delen läsaren. Är man så beläst som man kan anta att Göran Hägg är så är det ingen konst att rabbla 1001 böcker man borde ha läst. Där skulle snarare utmaningen vara att skriva säg 250 böcker man måste läsa innan man dör. Urvalet är inte heller särskilt bildande, åtminstone inte när det tydligt saknas en anledning till varför jag måste läsa en viss bok. Det hade varit intressantare om han valt en bok per författare, haft färre böcker och haft ett tydligt fokus på att utbilda och bredda läsaren.

Göran Hägg skriver dock rätt trevligt. Han har en härlig blandning av självdistans och självgodhet och han är väldigt kunnig. Min kritik till trots så är inte 1001 böcker du måste läsa innan du dör dålig. Den är inte alls så bra som jag hade väntat mig, men den har ändå gett mig en rad bra tips (trots att jag upptäckt att jag inte alltid håller med Göran Hägg, förstås – men på 1001 böcker är det klart att visa meningsskiljaktigheter måste finnas).

1001 böcker du måste läsa innan du dör är inte en bok du måste ha läst innan du dör. Listan på titlarna som skrivs om i boken kan vara en bra vägledning till vad du bör kolla upp, möjligen, men ett mer selektivt breddande och bildande urval hade varit att önska.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Angående att ha läst måste jag ju fråga: Hur många av hans 1001 har du läst? :) Det skulle ta ett tag att beta av 1000 böcker. Jag menar, om man läser 100 om året, vilket får anses en hel del, tar det ändå tio år.

  2. Jag har läst ungefär en tiondel av de böckerna han skriver om. Sen får man ju räkna med att det är ett halvdussin bibelböcker som räknas som varsin, Sagan om Ringen+Bilbo är ju fyra böcker, Bertrand Russells memoarer räknas som tre olika och så vidare.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!