Kristen Radtke
342 s. Pantheon Books 2021 (2021)
Den amerikanska serieskaparen Kristen Radtke (f. 1987) börjar att berätta om sin pappa, stoisk och sträng, så som många fäder var eller åtminstone framställdes i kulturen. Det skulle vara ordning och reda, man skulle klara sig själv. Senare fick hon reda på att han som liten på landsbygden i Wisconsin varit radioamatör. Han kröp upp på taket och fixade antennen innan han satte sig vid sin radio och knackade bokstäverna C och Q, ett lockrop till andra där ute: ”Seek You”. Det är ett bra startskott för serieessän Seek You i vilken hon undersöker i synnerhet den amerikanska ensamheten, men som jag är övertygad om gäller mycket av samhället präglat av informationsåldern.
Redan innan pandemin rapporterades det om att allt fler kände en oönskad ensamhet, ett tillstånd som studie på studie visat leder till en tidigare död. Allt färre fysiska kontaktytor finns kvar när vi lever digitalt, använder självskanningen i affären och pendlar i varsin bil, något som bara blev värre under några år. Knappt ens kulturupplevelser är sociala som standard längre sedan radio och teve flyttade in i varje hem. Radtke beskriver bland annat teveseriernas pålagda skratt som en artificiell social upplevelse, där vi i stället för att delta i ett sammanhang där känslouttryck kan ske spontant, smittande, som i en teatersalong, så knuffas vi i riktningen mot en styrd reaktion. Ett klent substitut för ensamheten i tevefåtöljen.
För Radtke blev kontrasten som störst när hon själv flyttade från ett förhållandevis ödsligt samhälle i Wisconsin till New York där det var folk överallt. Irritationen över en oavsiktlig knuff på bussen, någon som pratar högt i telefon (eller ännu värre: tittar/lyssnar på något utan hörlurar) övergick snart i en ömhet inför de olika öden som hon läste ur sina medmänniskors ansikten. En närhetens ensamhet där folk trängs utan att nå fram i egentlig mening.
Seek You växlar mellan Radtkes personliga upplevelser och att redogöra om och resonera kring den forskning som finns och de vittnesmål som givits om ensamhet och kärlek, samtidigt som hon arbetar med seriemediet på ett alldeles strålande vis. Hon låter läsaren djupdyka ibland, samtidigt som hon lämnar luft och utrymme till att också låta det sjunka in. Och även jag, som betraktar mig själv som något av en enstöring, åtminstone delvis, känner att det ligger väldigt mycket i det som finns mellan dessa pärmar. Ofrivillig ensamhet är, trots allt, något annat, och i olika grad är vi människor i behov av någon typ av socialt sammanhang, någon typ av beröring, men nu kan man gå dagar, kanske veckor, utan att prata ansikte med ansikte med någon man mår bra av att umgås med, utan att ens av misstag bli nuddad av en annan människa, än mindre tryggt och ömt berörd.
Seek You är en på alla sätt utmärkt seriebok om ett angeläget ämne och för mig är det en av årets starkaste läsupplevelser.