J. Ryan Stradal — Kitchens of the Great Midwest

J. Ryan Stradal, inläst av Amy Ryan & Michael Stuhlbarg
10 h 7 min. Viking Press 2015 (2015)
På svenska Mat och kärlek i Minnesota, Printz Publishing (2016)


Vissa titlar suger tag i mig, egentligen utan anledning, men jag kan inte rå för det. En sådan var Kitchens of the Great Midwest, en bok som bäst beskrivs som en feelgood-bok för foodies men som trots att jag inte är någon finsmakare av endera sort föll mig helt i smaken.
     Lars Thorvald lärde sig laga mat när hans pappa tvingade honom att laga lutfisk, något Lars bemästrade men vägrade äta. Hur dottern Eva Thorvald lärde sig att laga mat är desto underligare. Pappan drömde om att få laga småbarnsmat av högsta kvalitet åt sin lilla ögonsten till dotter, men barnläkaren avrådde det och en dag var det för sent. Genom Lars, Eva och flera andra av de personer som kommit och gått i deras liv berättas historien om ett barn vars superkraft är mat och smak, huvudsakligen.
     Stradal ger Kitchens of the Great Midwest i princip formen av en novellsamling, varje del fristående men alla länkade samman via huvudpersonen Eva. Han håller Eva i ständig utveckling, samtidigt som han låter de olika delarnas huvudpersoner både betrakta Eva på olika vis och ha vitt skilda bakgrunder och inställningar till livet. Samtidigt står maten, så att säga, nästan alltid färdig på bordet, här och där kan man ana ett recept på något och kärleken till smakerna får det nästan att vattna i munnen (även om det mesta inte är vegetariskt).
     Om det var en titel som lovade mycket är jag inte helt hundra på vad det var den lovade, men jag vet att jag tyckte om att försjunka i ett matäventyr av värme och mänsklighet.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!