Grapefruit

grapefruit

Yoko Ono
320 s. Simon & Schuster 2000 (1964/1970)


Under 1960-talet producerade konstnären Yoko Ono (f. 1933) ett stort antal mer eller mindre konkreta instruktioner på saker att göra. Dessa är samlade i boken Grapefruit och tillhör de mer ikoniska verken inom den konceptuella konsten.1 Jag väljer trots det att betrakta det som litteratur.
     Onos instruktioner sätter läsaren i centrum på ett unikt vis. Hen väljer själv om uppmaningarna ska följas eller ej och oavsett vilket uppstår ett möte som uppenbarligen lämnar spår. Nedan följer ett exempel.

STONE PIECE

Find a stone that is your size or weight.
Crack it until it becomes fine powder.
Dispose of it in the river. (a)
Send small amounts to your friends. (b)
Do not tell anybody what you did.
Do not explain about the powder to the friends to whom you send.

1963 winter

I Grapefruit behandlar Ono ett urgammal tema: livets förgänglighet. Men filtret hon betraktar det igenom är absurditetens. Emellanåt blir det som i ”TUNAFISH SANDWICH PIECE” direkt fånigt — utan tvekan hennes intention — men inte desto mindre briljant. Jag kommer på mig själv både med att skratta högt och att inspirerad fundera på hur man skulle gå till väga rent praktiskt.
     Ta ”STONE PIECE” ovan, till exempel. Definitivt görbart och både ett socialt experiment och en övning i hemlighetsmakeri. Samtidigt blir stenen en spegling av en själv. Jag skänker en del av mig till mina vänner och stoftet kommer finnas kvar långt efter att jag själv försvunnit. Många av instruktionerna följer samma mönster.
     Grapefruit innehåller också en del annat: brev, illustrationer, listor. Dessa, om än hyfsat intressanta, når inte upp till samma nivå som instruktionerna. Det spelar mindre roll, då de inte är en betydande del av boken och på intet sätt stör det övriga.
     Jag vill avslutningsvis ytterligare trycka på vilket fantastiskt verk jag tycker att det här är genom att ge ett till (tvådelat) exempel. Jag rekommenderar kanske inte att följa instruktionerna, men däremot kan man begrunda vad det skulle innebära om man gjorde det.

ANNOUNCEMENT PIECE I

Give death announcements each time you move instead of giving announcements of the change of address.
Send the same when you die.

1962 summer

ANNOUNCEMENT PIECE II

Give a moving announcement each time you die.

1963 summer

Show 1 footnote

  1. Onos berömda ”CUT PIECE” där publiken får klippa bitar av hennes kläder finns även den beskriven i Grapefruit.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!