Originaltitel: Der globale Countdown
Författare: Harald Schumann och Christiane Grefe
Översättare: Joachim Retzlaff
Utgivningsår: 2008
Tryckår: 2009
Originalspråk: Tyska
Sidantal: 415
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-422-7
Problemen som hopar sig över mänskligheten blir bara fler och fler; klimathotet är en realitet och vid värsta möjliga tidpunkt uppstår en ekonomisk kris som påverkar varenda hörn av vår blåa planet, från supermakter till mer eller mindre bortglömda småstater. Om detta skriver Harald Schumann och Christiane Grefe i Global nedräkning (en titel jag direkt kopplade till globala uppvärmningen, men det var inte direkt en riktig association) och det är visserligen en rätt heltäckande bild, men tyvärr kommer författarna emellan mig och det de försöker att presentera.
Författarna är ganska grundliga och går igenom allting (och då menar jag verkligen allting, få böcker har så spretigt innehåll som Global nedräkning) de anser berör ämnet och ger exempel på problemen med samhället. Framförallt lägger de skulden på USA och till viss del Kina vilka står i en symbiosposition vilken ingen av dem kan bryta sig ur utan att riskera enorma förluster. Detta trots att länderna är väldigt olika, främst socialt, men även på många andra plan. Deras tes, som mycket väl kan stämma, är att globaliseringen leder till ökade klyfter mellan samhällsklasserna och att den rika norra halvan av klotet utarmar planeten och kanske främst den södra halvan.
Så långt allt väl (om man nu kan kalla det ”väl”, men okej), problemet är dock inte det de försöker presentera utan sättet det presenteras på. Det är ganska tydligt var författarna står i frågan, det handlar inte om att undersöka något, det här är en ren agitation. Istället för att sakligt visa hur läget ligger till – det skulle inte vara alls svårt – så brännmärker de varenda sida med sin raljanta ton och sitt överdrivet nedlåtande språk som klart och tydligt visar att alla som ställt till det är pajsare. Det är synd att det blir så, för det material som finns i boken är omfattande och de har förmodligen en poäng som folk i allmänhet behöver ta till sig. Men lika lite som det är uppenbart bra med globalisering är det uppenbart dåligt. Ämnet behöver problematiseras inte polariseras.
En sak som ytterligare drar ner betyget är bristen på korrektur. Inte nog med att sidhänvisningar fallit bort – det är många ”se sidan 000” – det är rätt mycket stavfel också. Det är förstås inte helt lätt att korrekturläsa, och i vanliga fall stör jag mig inte på småfel, men den här gången upplevde jag det som ganska mycket. Tyvärr.
Global nedräkning tar upp ett viktigt ämne, men syftet är tyvärr lite snedvridet. Jag tror att Schumanns och Grefes ton förmodligen gör att de bara kommer predika för de redan frälsta och det är knappast det vårt samhälle behöver.
1 Comment