Fallen art

Originaltitel: Sztuka spadania
Regissör: Tomek Baginski
Manus: Tomek Baginski
Språk: Polska
År: 2004

Ännu en animerad kortfilm av polacken Tomek Baginski, den här gången är det en militärförläggning som är skådeplatsen.
En aning bizarr film.


En soldat blir nedkastad från ett högt torn på en militärförläggning, en man tar ett kort på liket och skickar det till en stor, och något egen, man som utökar sin makabra samling. Därefter följer något jag inte kan beskriva.
Inte för att det är särskilt svårförklarat. Tvärtom, det är enkelt. Men det är så absurt, bizarrt, groteskt, makabert, genialiskt.

Animeringarna har gått framåt en del sen Baginskis senaste film The Cathedral och den här filmen är riktigt snyggt animerad. Inte det minsta verkligt, men varför ska man animera verkligt?

Ljudet är bra, rösterna snackar nonsens (”Bla bla ble bla blö”) och musiken är helt underbart passande. Inte så konstigt med tanke på filmens innehåll, men värt att påpekas.

Min mage vrider sig åt ena hållet och min hjärna åt andra, när jag ser detta genialiska mästerstycke. Det är makabert med briljant, så får ni någonsin möjlighet att se den gör det då för guds skull, men var beredd på en åktur du sent ska glömma hur mycket du än vill.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!