Originaltitel: Döden i grytan
Författare: Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart
Utgivningsår: 2010
Tryckår: 2010
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 276
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-493-7
Med Den hemlige kocken uppmärksammade Mats-Eric Nilsson oss om de tillsatser som – lite beroende på vem man frågar förstås – förstör vår mat och i Äkta vara lärde han oss vad vi skulle leta efter bland specifika varor. I Döden i grytan har han tagit hjälp av journalisten Henrik Ennart för att analysera den massproducerade maten och varför den, enligt de flesta reglementen, skulle vara bättre och säkrare än det hemlagade potatismos Staffan Vikström i Knivsta vill servera i sitt gatukök.
Trenden är tydlig: Små kök stängs till förmån för fabriksproducerad mat som värms i något som knappt längre kan kallas kök, tillagade mål ersätts av färdiga lådor med pannbif och fiskgratäng, reglerna skärps så att små restauranger och lokala odlare och uppfödare tvingas slå igen medan storproducenterna går fria. Gradvis har makten över maten förflyttats och idag är snarast allt tillverkat i stora industrier som visserligen följer några godtyckliga renhållningsregler (i bästa fall) men som saknar det som gör maten värd att äta: smak och de näringsämnen vi behöver.
Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart gör sitt allra bästa för att förklara varför det blivit så och vad det innebär för oss som konsumenter. På många sätt är Döden i grytan mer journalistisk än Den hemlige kocken. Då Nilsson i den senare mest berättar hur det är försöker de i Döden i grytan att tränga djupare i orsak och konsekvens. Det gör kanske att Den hemlige kocken är lättare att ta till sig, men att Döden i grytan belyser sitt objekt, industrimaten, så klart att man nästan blir bländad. När Nilsson och Ennart berättar om de stora gårdarna med köttdjur ångrar jag inte för en sekund att jag valt bort kött från min meny. Jag blir äcklad och en smula förvirrad: varför har vi låtit det bli så här? Även om man inte bryr sig om djurens varande (vilket jag råkar göra, i allra högsta grad) så har lägets tillstånd tydliga effekter på oss människor. Att djuren pumpas så fulla med antibiotika att bakterierna blir resistenta och vi människor blir sjukare är faktiskt ett problem i långa loppet. Det är lätt att tro att vi idag är friskare än tidigare, men renhållningshetsen har bara gjort våra sjukdomar annorlunda, de har inte försvunnit.
Med Döden i grytan lyckas Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart återigen – när det gäller den tidigare, åtminstone – belysa ett uppenbart och allvarligt problem i vår matkultur och det är en oerhört tung uppgift de tagit sig an. Det är dock viktigt att komma ihåg att deras inställning inte är reaktionär: de vill inte ha det som igår, de vill ha det som imorgon.
Den här har jag tänkt läsa. Ska bara klämma in Den hemliga kocken någonstans i läshögen först.