Cullen Bunn & Brian Hurtt — The Sixth Gun. Cold Dead Fingers & Crossroads

Cold Dead Fingers
Cullen Bunn & Brian Hurtt (ill.)
170 s. Oni Press 2013 (2010)

Crossroads
Cullen Bunn & Brian Hurtt (ill.)
128 s. Oni Press 2013 (2010—2011)


I mitt huvud hör jag en släpig westerndrypande berättarröst och jag tycker det säger väldigt mycket om den tecknade serien The Sixth Gun av Cullen Bunn och Brian Hurtt och dess stämningsfulla berättelser. Kanske hjälper det att jag, någonstans djupt därinne, är väldigt lockad av så kallad ”weird west” (även vanlig ”western”, lex Red Dead Redemption 2), och suktar efter historier med någorlunda djup som inte blir plojiga av en eller annan anledning. På så sätt har The Sixth Gun två första delar Cold Dead Fingers och Crossroads allt.
     Drake Sinclair står framför galgträdet och frågar de döda (som möter honom som en av dem) var den sjätte revolvern finns och vems själ den är bunden till, den som försvann efter kriget och är så ond, även med pistolmått mätt, att inte ens helvetet skulle ta emot den. De övriga fem har den döde (men inte begravde) generalen Oliander Bedford Hume och hans band och det är av yttersta vikt att inte alla sex pistolerna kommer i generalens ägo, för vem vet vilka fasor han kan dra över världen? (Och vilka skatter han kan finna …)
     Nå, revolvern finns i den nu mycket sjuke förre pastorn och nu bonden Montcrief och det är många fler än Sinclair som fått nys om detta. Borde inte vara någon match att ta den? Å jo, det är lättare sagt än gjort, men pastorn dör och hans dotter Becky blir i stället den som binds till pistolen. Det blir början på Drakes och Beckys flykt undan generalen och hans anhang.
     De på varandra följande Cold Dead Fingers och Crossroads går att läsa som en enda sammanhängande berättelse, och jag antar att det gäller även de resterande sju delarna. Revolvrarnas krafter är mer eller mindre gränslösa och det bäddar för många äventyr som tar dem över ett Amerika där övernaturligheter är lika närvarande som iskalla nerver och list. Figurerna får också utvecklas med de insikter som pistolerna, deras historia och deras krafter ger och på så sätt skriver The Sixth Gun samtidigt in sig i en klassisk berättar-tradition med en hjälte som inledningsvis bara söker skatter (eller något annat ytligt) men av omständigheterna tvingas till ett bredare perspektiv (lite som Han Solo, ni vet).
     The Sixth Gun är kanske inte för alla, men för mig passar den utmärkt. Det är fartfyllt och fantasieggande och lyckas både innehålla alla de element jag önskade och överraska med andra vinklar. Kort sagt, en strålande serie som jag ser fram emot att läsa mer av.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!