Berättelsen om Josef

berattelsen-om-josef

Per Gunnar Evander
217 s. Delfinserien 1976 (1972)


Berättelsen om Josef av Per Gunnar Evander (f. 1933) är sannolikt en bok det hade dröjt innan jag hittat i normala fall, men nu slumpade det sig så att den raskt klättrade högst upp på läslistan. När man glömmer sin ryggsäck med böcker hemma över nyårsresan är det tur att det finns andra böcker att tillgå.
     Boken är en möte mellan fabriksarbetaren Josef Blomberg som efter trettio år med skiftarbete drabbas av sömnlöshet och nervsjuka, och Per Nilsson som tillsammans med sin mamma Karin Månsdotter ska ha bragt sin fru Hanna Johansdotter om livet i det så kallade Yngsjömordet 1889. De möts med författaren Per Gunnar Evanders hjälp, då denne parallellt jobbar på ett dokumentärfilmsmanus om Nilsson och en bok om Blomberg. I berättelsens Per Gunnar blir våndan och den totala avsaknaden av inspiration kring manuset en katalysator till funderandet på Blombergs tillvaro.
     De båda huvudpersonerna, jämte Per Gunnar, tycks till en början tämligen olika, men allt vad det lider flyter deras personligheter och öden ihop. Intresset för samhällets utslagna i Evanders författarskap (enligt hörsägen, ska tilläggas, då Berättelsen om Josef är det första jag läst av honom) syns tydligt här. Romanen är ingen jakt på upprättelse, men inte heller någon dom. Evander beskriver, berättar och förmänskligar.
     Stundtals är Berättelsen om Josef dessutom litterärt briljant, både i användandet av den egna personen som nav i historien och rent språkligt. Tydligast och roligast är det kanske i en dialog mellan Per Gunnar och hans moster där hon med all önskvärd tydlighet redogör för vilka problem hon ser med hans skrivande, varför han inte säljer. Kanske skulle alla författare må bra av att skriva om hur någon rackar ner på en.
     Berättelsen om Josef är mycket läsvärd och håller såväl litterärt som innehållsligt. Den språkliga och narrativa förmågan i kombination för de medmänskliga dragen i Evanders författarskap gör mig fast övertygad om att jag kommer återvända till honom, även utan att glömma väskan hemma.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!