Anna Burns — Milkman

Anna Burns
348 s. Faber & Faber 2018 (2018)
På svenska Mjölkbudet, Nirstedt/litteratur (2019)


Nordirländska Anna Burns (f. 1962) tilldelades Booker-priset 2018 för sin roman Milkman och rönte stora framgångar på flera andra håll. Det är en originell bok som utspelar sig på Nordirland under 1970-talet, men som är skriven som om den kunde utspelat sig under en annan konflikt, en annan tid, med ett dystopiskt filter som får den att växa utanför dess direkta tematik.
     Huvudpersonen är en artonårig tjej som har ovanan att läsa medan hon promenerar, som om … som om … som om hon inte bryr sig om det som händer omkring henne, trots att där ständigt pågår politik. En dag blir hon uppvaktad av mjölkbudet som inte är något mjölkbud (till skillnad från det riktigta mjölkbudet som har en lastbil och faktiskt levererar mjölk). Hon vill inte, är eventuellt redan tillsammans med sin kanske-pojkvän och har inga som helst planer på att göra sällskap med mjölkbudet, men ryktet börjar ändå gång.
     Det är en våldsam tid, bilbomber och lynchningar, paramilitärer och några tydliga uppdelningar som helt enkelt inte får passeras: antingen är man ”defender-of-the-state” eller ”renouncer-of-the-state”, antingen är man inifrån eller så är man från ”across the sea” eller ”across the border”. Allt är så skickligt skrivet att det samtidigt inte kan råda någon tvekan om vad det handlar om, samtidigt som det aldrig riktigt är uttalat. Starka moraliska koder och angiveri är vardagsmat både här och på andra ställen. För den som är intresserad av den typen av samhällen och historiska skeenden är Milkman absolut måste-läsning.
     För egen del fastnar jag lite i den stundtals pratiga berättelsen. Huvudpersonens förstapersons-perspektiv är visserligen skickligt framskrivet, men över nästan 350 sidor är det sträckor som går lite på tomgång. Hur bra det emellanåt än är håller det inte riktigt i en så pass lång bok, tycker jag. Om man däremot kommer in i det, inte minst med en gnutta specialintresse i ”The Troubles”, tror jag att Milkman kan vara hisnande läsning.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!