Karina Sainz Borgo — Natt i Caracas

Karina Sainz Borgo, i översättning av Lina Wolff, omslag formgett av Matilda Svensson
249 s. Albert Bonniers förlag 2019
I original på spanska La hija de la española (2019)


Adelaida Falcón förlorar sin mor. Begravningen är enkel och sedan är det bara hon kvar i lägenheten i Caracas, den synbart laglösa staden i landet som drabbats av galenskap. Det finns inget muntert i venezuelanska Karina Sainz Borgos (f. 1982) roman Natt i Caracas, men trots det är det en roman som lämnar spår.
     Från lägenhetens fönster ser hon huvudstaden rämna i realtid. Brott begås i öppen dager och strider mellan de olika sidorna rasar både direkt eller genom diverse maktutövande. Adelaida har ingen makt, och nu inte heller någon mor. Mostrarna är i en stad långt borta men det hjälper ingen, men ändå mer än Adelaidas studier i litteraturvetenskap. När korruptionen och våldet når ända in i lägenheten då är Adelaida nog ändå klar med Caracas, men hur lämnar man ett land där inget egentligen fungerar?
     På många sätt liknar Natt i Caracas nordirländska Anna Burns roman Milkman (2018) men inte riktigt lika stiliserad i sin framskrivning av samhället, ändå finns det ett (sedvanligt latinamerikanskt?) drag av magi i Sainz Borgos roman, då framförallt i hur personerna runt Adelaida beskrivs och den plats i världen som de innehar, exempelvis de båda extremt olika mostrarna och deras pensionat och vedermödor, eller den hämningslösa ”Marskalkan” som stövlar in i Adelaidas liv. Jag må vara förutsägbar, men jag tycker väldigt mycket om det.
     Likheten med Milkman ligger också i hur de båda böckerna tar mycket reella konflikter och fyller dem med liv och betydelse som för en utomstående får dem att framstå nästan som sagor (om än kanske mer i ursprungs-Grimm och dess blodiga slut). Och som med många sagor finns det lärdomar att dra av dem och insikter att ta emot.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!