Fiktioner

Originaltitel: Ficciones
Författare: Jorge Luis Borges
Översättare: Sun Axelsson, Marina Torres, Johan Laserna och Ingegerd Wiking
Utgivningsår: 1944
Tryckår: 2007
Originalspråk: Spanska
Sidantal: 214
Förlag: Albert Bonniers förlag
ISBN: 978-91-0-011416-9

Fiktioner är den första av argentinaren Jorge Luis Borges verk som översatts i sin helhet till svenska och det är inte en sekund för tidigt.

Det blir lite knepigare att berätta vad en bok handlar om när det råkar vara en samling av noveller och essäer. I en rad småberättelser, utan annan röd tråd än att de är fiktioner, beskriver han företeelser och händelseförlopp. Vissa är skönlitterära noveller, andra är fiktiva faktaredogörelser. Det är framförallt för den senare typen av text som fiktioner är så bra.

Borges skriver nämligen fiktion som om det vore fakta. I en berättelse redogör han för den svenske teologen Nils Runebergs teorier om Judas Iskariot, i en annan berättar han om Pierre Menard, författaren som skrev Don Quijote en gång till. Texterna är intressanta, välskrivna och de leker med verkligheten. Precis som många andra syd-amerikanska författare skriver Jorge Luis Borges magisk realism. En väldigt trevlig genre i vilken hans texter verkligen kommer till sin rätt.

Fiktioner är verkligen en knepig bok att recensera. Antingen blir det en kort redogörelse som inte egentligen säger något om boken eller så måste det bli en lång analys. Det här blev ett mellanting men jag kan inte nog poängtera hur bra boken är. Alla borde verkligen läsa den och låta sig inspireras av den.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Det är första gången Fiktioner översätts i sin helhet, men Borges har översatts förut. Bland annat finns samlingarna Labyrinter, Biblioteket i Babel, Blå tigrar och något mer. Står det inte något om det i förordet?

  2. Det kanske det gör och jag är förvirrad. Jag ska syssla med lite historierevisionism när jag hinner och orkar.

  3. Jag håller med om att boken är bra, men tycker inte att den är fullt så lysande som du tycker (som synes i min recension). Jag kan tänka mig att läsa mer av Borges, för det som är bra är riktigt bra, jag är bara inte lika intresserad av metafiktionen som du (och Svante, antar jag) är.

    1. Som vi (jag på din blogg, du här och vi på IRC) påpekat flera gånger tror jag främst det handlar om preferenser. Jag är mer intresserad av metafiktion än du och det gör att jag värderar det väldigt högt. Å andra sidan ger inte metafiktiva drag automatiskt lyckade böcker.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!