Sigrid Undset — Kristin Lavransdotter. Kransen

Sigrid Undset, i översättning av Gun-Britt Sundström, inläst av Gabriella Boris, omslag formgett av Anna Henriksson
11 h 33 min. Norstedts 2021
I original på norska Kristin Lavransdotter: Kransen (1920)


Norska Sigrid Undset (1882—1949) belönades med Nobelpriset i litteratur 1929 och en klart bidragande orsak till det var romantrilogin om den unga Kristin Lavransdotter får vi anta med tanke på att motiveringen löd ”förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv”. Första delen Kransen som jag nu läst, följdes åren efter av Husfrun och Korset.
     Det är 1300-tal och i norska Gudbrandsdalen bor den unga Kristin med sin familj ledd av storbonden Lavrans Björgulfson. Han har lovat bort sin dotter till Simon Darre, en ung man av börd vars familjs ägor ligger fördelaktigt för båda släkterna. Innan giftermålet ska den fromma flickan vara en tid i kloster men där blir inget riktigt som det är tänkt. På väg hem tillsammans med en medsyster blir Kristin överfallen av rövare, men blir i sista stund räddad av riddaren Erlend vars rykte om vidlyftigt leverne inte hindrar henne att bli blixtförälskad i honom (och vice versa).
     Undsets roman känns trots hundra år på nacken väldigt modern. Att det skrevs under den kvinnliga frigörelsen under förra seklets första hälft är verkligen tydligt. Den unga Kristins förutbestämda öde utmanas av henne och de känslor hon hyser på ett sätt som vållar henne stora bekymmer på grund av de strikta värderingar som styrde samhället (om man nu kan tala om ett sådant) vid tiden. Å andra sidan har även fadern Lavrans en inställning till saker och ting som skapar en liten glipa i tillvaron.
     Kransen är en välskriven och engagerande historisk roman som får mer moderna efterföljare att blekna. Här finns en fin autencitet som spelar väl tillsammans med berättelsen som vecklas ut. Jag tror att jag hade förväntat mig något mossigare, ärligt talat, men känner att det hos Undset finns något extra, mycket möjligt förstärkt av Gun-Britt Sundströms översättning, som jag hoppas följer med mig när jag i framtiden tar mig an övriga delar.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!