Polaris

Produkt: Polaris
Produktlinje: Polaris, Tao Games
Författare: Ben Lehman
Omfång och format: 138 sidor, 138*215mm
Cirkapris:$23

Polaris är ett spännande samberättarrollspel för fyra personer. ”Chivalric Tragedy at the Utmost North” är undertiteln.

För länge sedan levde ett numera utdött folk på jordens norra pol. De var vackra och uppskattade allting som var vackert i den värld som styrdes av stjärnorna. Starkast sken polstjärnan — Polaris. En dag steg dock solen för första gången och kastade sina fördärvande strålar över världen. Folket började leva i allt större dekadens och till slut kom misstaget som skickade demonerna in i världen. På hösten och vintern är världen lugn, men när solen stiger på våren invaderas världen av fasorna. Världen måste försvaras!

…Och det är där huvudpersonerna kommer in. Varje spelare har en riddare av stjärnornas orden. Mäktiga kämpar med rena hjärtan, men ju längre deras strider lider desto mer fylls deras hjärtan av tvivel.

Polaris är gjort för fyra spelare. Mycket av spelets dynamik hänger på just det. Det är både en svaghet och en styrka. En svaghet på så sätt att det inte alltid är det lättaste att vara just fyra personer, en styrka för att spelet fungerar så himla bra när man är det.

Varje spelare har egentligen fyra roller, en som Hjärta (spelarens huvudperson), en som Nymåne (spelaren till högers känslosamma relationer), en som Fullmåne (spelaren till vänsters ämbetsrelaterade relationer) och en som Misstag (spelaren mitt emots fiende). Alla fyra spelare har alltså en roll som står i relation till de andra huvudpersonerna. I och med att Polaris använder olika scener för varje huvudperson gör det att alla kan känna sig aktiva.

Det intressantaste, förutom den balla världen, är konfliktsystemet. Spelet är spelledarlöst och bygger på att spelarna interagerar med varandra. Hjärtat och Misstaget fungerar som motståndare och det är de som i varje scen berättar vad som händer. Om Hjärtat berättar sin historia kan Misstaget när som helst bryta in och skapa en konflikt (och vice versa). Då köpslår man med hjälp av nyckelfraser och sin fantasi om utgången av historien. I Polaris skapar man tragedier och det är sällan särskilt svårt med de regler som finns. Vill hjärtat dräpa demonfursten kan det kanske sluta i att fursten dräps och palatset rämnar men att demonen lever kvar i riddarens svärd, ständigt gnagande på riddarens själ. Allting har ett pris.

Nyckelfraserna ja, det finns en rad av dem. En som börjar spelmötet och en som avslutar det. En som börjar en konflikt och en som avslutar den. Alla nyckelfraserna påverkar på något sätt handlingen, kanske genom att höja insatsen, sänka den eller för att ta en risk. Ibland kan inte konflikterna avgöras annat än med ett tärningsslag och då finns det enkla regler för det med.

Reglerna är förhållandevis enkla. Det svåra är framförallt att komma in i ”tänket”. Nyckelfraserna kan bli krystade och det första man bör göra om man spelar på svenska är att översätta dem. I övrigt är det en vanesak. Köpslåendet och berättandet kommer man in i efter hand.

Spelet är väldigt välskrivet och inspirerande. Både reglerna och världen är beskrivet på ett personligt och lättförstått sätt med tydliga exempel på hur spel ska gå till. Mycket bra. Spelet är dessutom snyggt, med vacker typografi och häftiga bilder (av en konstnär vid namn Boris Artzybasheff (vilket knappast är den svenska stavningen)) som ser ut att vara gamla grekiska bilder målade av någon hög på hallucigena droger.

För spontanspel passar Polaris väldigt bra. Det kräver i stort sett inga förberedelser för att komma igång vilket kan vara bra för de som inte spelar så ofta eller har ont om tid. Det hindrar förstås inte att de som har tid planerar mellan spelmötena.

Polaris är utan tvekan det bästa rollspelet jag läst på mycket, mycket länge. I spel är det annorlunda och häftigt, en skön omväxling från andra rollspel. Problemet är att det inte är ett spel för alla. Mig passar det, men de som inte gillar att samberätta, att inte ha full kontroll över sin rollperson och att det hela leder mot sin undergång kommer knappast få ut så mycket av Polaris. För alla andra är det definitivt värt att prova.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!