Originaltitel: Мастер и Маргарита
Författare: Michail Bulgakov
Översättare: Lars Erik Blomqvist
Utgivningsår: 1967
Tryckår: 2006
Originalspråk: Ryska
Sidantal: 468
Förlag: En bok för alla
ISBN: 91-7221-430-9
Under några dygn i Moskva på 1920-talet är inget sig likt. Det börjar med att en mystisk herre – artist från utlandet, påstår han – ger sig in i ett samtal om Jesus och dennes eventuella existens och slutar med att många försvunnit, fler dött och massvis blivit sinnessjuka. I händelsernas centrum finns artisten Woland och hans tre medhjälpare som inte verkar vara av denna världen.
Att skriva en kort sammanfattning av Mästaren och Margarita är svårt (som ni kanske såg). Den innehåller väldigt mycket, det händer saker hela tiden och det är ganska knöligt att se sambandet eller poängen med dem de första 350 sidorna. Den är riktigt häftig på många sätt och Michail Bulgakov blandar vardagslivets Moskva med mystiska och magiska händelser på ett bra sätt. Men längden och rörigheten är bokens enda problem.
I övrigt är den välskriven, väldigt välskriven. Med stor finess lyckas Michail Bulgakov att beskriva de mest färgstarka karaktärerna (bland de bästa: den femte prokuratorn av Judéen, Pontius Pilatus) och de mest fantasifulla händelserna (mottagningen på Satans bal). Språket och sättet som läsaren tilltalas känns fräscht trots att boken har 70 år på nacken.
Mästaren och Margarita är läsvärd, men jag tror inte den tilltalar alla. Problemen med längden och rörigheten tror jag skrämmer många, men om man ger den en chans och uppskattar fantasirikhet och välskrivna böcker så tror jag att Mästaren och Margarita kan göra succé.
Kul att du gillade den! Angående längden är det intressant att notera att jag inte tyckte att den var vidare lång, eller alltså, att den inte kändes som vidare lång. Det är ett mycket bra betyg från min sida. Dessutom upplever jag rörigheten som en positiv grej, jag tror jag gilar sådant. Jag ställer också upp på att boken knappast är för alla, men den är definitivt för mig!
Obligatorisk länk till min recension