Linas kvällsbok

Originaltitel: Linas kvällsbok
Regissör: Hella Joof
Manus: Erik Ahrnbom och Emma Hamberg
Språk: Svenska
Land: Sverige
År: 2007
Längd: 90 minuter

Lina Berglund (Mylaine Hedreul) är en 15-årig tjej som anser sig vara en medelmåtta. Hon är okysst, oskuld och en rad andra ord på o. Hennes kompisar är däremot häftiga, var och en på var sitt sätt, och kanske är det så att deras vänskap inte är så stark som den verkar. Men det är en del av högstadiet, en del som ska bli ändring på. Nu ska Lina bli häftig.

Likt Sandor slash Ida visas en ungdomsvärld som jag inte direkt var en del av när jag var i den åldern. Visst känner jag igen grejer, men jag har väldigt svårt att känna igen alltihopa och ännu svårare att sympatisera med det. Stereotyper och karikatyrer avlöser varandra för att kanske göra en poäng om hur 15-åringar ska och inte ska vara.

Problemet är att Linas kvällsbok är en rätt välgjord film. Skådespeleriet är visserligen inget bra, men manuset och regin är det. Boken som filmen bygger på är förmodligen bättre, även om jag inte tror att jag kommer ta reda på det.

Så, är man insatt i den ungdomsvärld jag verkar ha missat är filmen förmodligen mycket bättre, men till mig har den inte särskilt mycket att säga.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Jag verkar vara den enda som tycker den är direkt dålig, så jag har väl missat någon viktig del i min uppväxt eller något. Vissa roliga grejer finns, men det hjälper inte för att jag ska tycka den är bra. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!