Idag är sista dagen på resten av ditt liv

idag-ar-sista-dagen-pa-resten-av-ditt-liv

Ulli Lust, i översättning av Sara Eriksson
463 s. Kolik Förlag, 2012 (2009)


Den österrikiska serieskaparen Ulli Lust (f. 1967) har i den självbiografiska Idag är sista dagen på resten av ditt liv skapat en osentimental och medryckande berättelse om frihet och med vilka medel den tas kan ryckas undan.
     Berättelsens Ulli är en sjuttonårig punktjej i Wien som tillsammans med en själsfrände beger sig till Italien utan pass, pengar och plikter, någon gång i mitten av 1980-talet. Bara att ta sig dit är en smärre bedrift men de räds varken väder eller värk. Med till buds stående medel tar dig sig till Sicilien där de två månaderna på drift tar slut.
     Det vilda livet är trots allt inte bekymmerslöst. Lust gör ett bra jobb att inte moralisera över droger eller prostitution på ett sätt som placerar utövaren i dålig dager. Tvärtom tillåts alla vara, rätt och slätt. Den huvudsakliga konflikten handlar om vem som tar sig rätten över huvudpersonens frihet som till en början tycks gränslös.
     Som ung och relativt ensam tjej på vift tvingas Ulli utstå allt mellan hungriga blickar och regelrätt våldtäkt. Männen i hennes närhet tycks helt oförmögna att förstå varför Ullis rätt att bestämma över sin kropp skulle respekteras framför deras rätt till densamma. Att vara fri är här att vara underkastad andras sexualdrift, vilket i sig är absurt, men tyvärr en realitet. Det är enkelt att peka på att 1980-talets Italien har lite gemensamt med Europa eller Sverige idag. Men linjerna kan dras tjocka mellan den heder som återkommande hänvisas till i serien till pappor som idag dikterar villkoren för sina döttrars sexualitet eller de återkommande övergreppen och våldtäkterna på musikfestivalerna just denna sommar. Fortfarande är kvinnors frihet en frihet underkastad mäns, och genom Idag är sista dagen på resten av ditt liv belyser Lust just detta, om man bemödar sig med att tänka ett steg till.
     Seriens Ulli klarar sig bra, om än inte utan törnar, och serien i sig är en stundtals svart, stundtals humoristisk skildring av skillnaden mellan drömd frihet och upplevd sådan. Det är inte utan att man beundrar såväl seriefiguren Ullis som serieskaparen Lusts integritet.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!