Gabriel García Márquez — The Last Interview and Other Conversations

Gabriel García Márquez & David Streitfeld (red.), i översättning av Theo Ellin Ballew, Ellie Robins & Ann Wright
105 s. Melville House Publishing 2015 (2015)


Förlaget Melville House Publishing har en serie böcker de kallar The Last Interview.1 Berömda men döda personer får komma till tals en sista gång: Hannah Arendt, Graham Greene, Kathy Acker och många fler förekommer och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte ville ha varenda en. Känslan blev inte mindre av att jag läste den för mig ständigt aktuella Gabriel García Márquez (1927—2014) och de konversationer som samlats i The Last Interview and Other Conversations, sammansatt av journalisten David Streitfeld som själv intervjuade Garciá Márquez vid två tillfällen.
     De fem samlade intervjuerna spänner över lång tid. I den första från 1956, publicerad i El Colombiano Literario, möter vi en 29-årig debutant som precis hyllats för sin Virvlande löv och filosoferar kring sitt fortsatta skrivande. I den sista från 2006 pratar La Vanguardia-journalisten Xavi Ayén med en åldrad författare som slutat skriva efter snudd på maniskt berättande i femtio år och … verkar trivas med det. Han läser och känner inget tvång längre.
     Det fina med dessa intervjuer är att den annars ganska tillbakadragne författare får kliva fram på egna ben, prata framgång och motgång, prata rädslor och vidskeplighet. I litteraturtermer hjälper The Last Interview (och hans självbiografi Living to Tell the Tale (2002)) till att göra en rund figur av García Márquez. Kopplingen mellan författaren och hans verk blir samtidigt starkare och rikare på ett sätt som åtminstone hjälper mig till nya insikter och nya perspektiv på ett författarskap jag ändå fördjupat mig en del i.
     Jag tycker också om formen på boken. Kort, luftig, långt ifrån allomfattande, men ändå ett tillfälle att få en kort introduktion till en person, i det här fallet García Márquez. Det borde fungera bra med många andra och jag skulle bli förvånad om det här var den sista boken i serien jag läste.

Show 1 footnote

  1. Sjösala förlag har översatt några av dem, bland andra David Bowie och Hunter S. Thompson men (ännu) inte García Màrquez.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!