Nina Björk
263 s. Wahlström & Widstrand 2020 (2020)
Vad betyder frihet? Det kan tyckas vara en enkel fråga att besvara, men när man tittar närmare på frihetens konsekvenser och dess riktningar, är det svårt att se frihet som något allmängiltigt som alla kan åtnjuta. Åtminstone om man pratar om den sortens frihet de politiska partierna i allmänhet talar om.
I Om man älskar frihet belyser Nina Björk (f. 1967) de paradoxer som är inneboende i den politiska liberalismen som gör det omöjligt att tala om den på det sätt som liberaler i allmänhet gör. Hon utgår från fem stycken föreställningar: Att samhället är en tävling alla kan vinna, att pengar är en rimlig måttstock, att de unkna sidor man ibland ser inte är en del av den liberala världen, att människans natur inte skulle vara intressant och att det går att vara individualist i ett samhälle.
Inget av detta håller, menar hon, och ställer varje påstående på prov. Om samhället är en tävling, när börjar den? Vi föds med olika förutsättningar, vilka föräldrar vi tilldelas påverkar våra möjligheter. Ska detta överbryggas låter det som att staten behöver gå in med tidiga insatser som fråntar föräldrarna ansvaret. Det låter inte som en liberal idé, men då faller också bilden av samhället som en jämlik tävling. Vilket av det är det egentligen som gäller? Och om pengar är en bra måttstock, betyder det verkligen att Jeff Bezos eller Elon Musk är flera tusen gånger mer arbetsamma än förskolepersonal eller undersköterskor? Betyder det att den som köper en lyxyacht för flera miljoner kronor vill ha den mer och är i större behov av den än någon som är tvungen att välja bort vinterskor till barnen för att ställa mat på bordet?
På punkt för punkt går Björk in och bänder i fogarna på vad som är ett ganska bräckligt korthus.
Nu står förvisso både Björk och jag själv ganska långt till vänster, men både hon och jag kan skriva under på att vi älskar frihet. Bara inte den sortens ekonomiska frihet som blivit gängse accepterad som betydelsen av ordet frihet. Om man älskar den friheten som ger alla möjlighet att förverkliga sig själva, alla möjligheten att må bra, alla möjligheten att leva sina liv någorlunda efter egna önskemål, då skaver den frihet som gör att vissa kan tjäna mer pengar än de kan göra av med under en livstid och den frihet som gör att det kan skilja tiotals år i förväntad livslängd mellan boende i ett område och boende i ett annat.
Som så ofta med Björks böcker smeker hon mig medhårs, och även om Karin Olsson i Expressen kallar Björks analyser för produktiva tror jag att försvinnande få som kallar sig liberaler kommer att ta en bok som Om man älskar frihet på allvar. Alternativet skulle ju vara att ifrågasätta sin människosyn, för hur många år minskad förväntad livslängd är det värt att arbeta som undersköterska istället för vd?