Intressanta länkar, vecka 41

 • Top Gear Vietnam Special, part 1 och Top Gear Vietnam Special, part 2, Streetfire.net
  Top Gear-gänget fick för sig att de skulle åka ”motorcykel” genom Vietnam, men som vanligt ingår det vissa regler. Resan resulterade i ett extra långt avsnitt som påminner mycket om Michael Palins reseprogram.
 • Folkpartiet vill ha kulturella topplistor, SvD
  Folkpartiet vill låta några bestämma vad som är viktig kultur och inser förstås inte att en allmängiltig kulturkanon är svårbygd. Ett synnerligen folkpartistiskt förslag. Satsa på en hållbar kulturpolitik istället så kan folk bilda sig en egen uppfattning om vad som är viktigt.
 • How to talk to complete idiots, SFGate
  Det är visserligen en rätt elak artikel, men när det gäller den amerikanska sjukvårdsreformen är den mycket rolig och väldigt träffande.
 • Vem vill du ska nomineras till Stora Kulturbloggpriset?, Kulturbloggen
  Stora Kulturbloggpriset ska delas ut igen och de jag vill nominera verkar redan vara nominerade. Jag har inte nominerat mig själv, för jag resonerar så att om min blogg uppskattas kommer någon annan nominera den, annars har jag i alla fall ingen chans. Ska bli intressant att se hur det går, för alltid hittar man någon ny blogg värd att följa.
 • a big ad, YouTube
  Titeln beskriver innehållet, så även den nya texten till Carmina Burana. En himla massa folk gick det åt till att göra den här reklamen i alla fall.
 • Starburst – Ernie, YouTube
  Ytterligare en reklam, den här gången med en snubbe som är misstänkt lik Steve Buscemi. Väldigt underhållande.
 • [lttp] Supercrew is fun, charming, and surprisingly brilliant, RPGnet
  Det verkar som att Tobias Radesäter på Kaleidoskop skapat något stort med sitt Supergänget. Det både spelas och hyllas. Roligt!
 • Rösta: Vem tycker du borde få Nobelpriset i litteratur?, Aftonbladet
  ”Här är de nio författare som fick flest nomineringar av er läsare.” Camilla Läckberg, Jan Guillou och J.K. Rowling? Pinsamt. Och är det inte dags att sluta nämna Astrid Lindgren i de här sammanhangen?
 • Anka om Anka, Aftonbladet
  Klockren Arne Anka om Anna Anka-fenomenet.
 • Politiska Nobelfavoriter, DN.se
  Diskussionen om nobelpriset bör användas för politiska ställningstaganden är intressant. Jag är lite kluven för å ena sidan gör många författare stora politiska insatser med sina böcker, å andra sidan tycker jag litteraturpriset bör handla om litteratur. Med tanke på årets fredspristagare kanske man kan börja ge författarna fredspriset för sina böcker?
 • U2 sugna på eget Rock Band, Gamereactor
  Beatles har fått ett Rock Band, Metallica och Aerosmith varsitt Guitar Hero. Nu verkar det vara dags för U2 att inta scenen och det kan bli ballt.
 • Fredspriset till Barack Obama, DN.se
  Barack Obama fick årets fredspris, oväntat och klantigt av nobelkommittén som förmodligen lägger krokben både för sig själv och för Obama. Vad som är viktigt att ha i åtanke är att det förstås inte är hans fel att han får priset.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

 1. Om litteraturpriset och politiken.
  Så som världen ser ut idag vore det nästan omöjligt att INTE ladda nästan vilket som helst författarval med någon sorts politisk innebörd. De som kan tänkas helt stå utanför sådant är så få så det skulle allvarligt inskränka Akademiens urval. Så de 18 kommer inte undan de heller – den politiska effekten av deras val måste ingå i övervägandena.

  Men med detta sagt tycker jag också att priset ska premiera god litteratur. Det enda i längden hållbara kriteriet.

  1. Visst är det så, politiken genomsyrar naturligt nog allting och det bör också tas i beaktande när kandidaterna bedöms, men det måste, som sagt, vara de litterära faktorerna som avgör och motiverar valet.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!