Originaltitel: Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson
Författare: Kalle Dixelius
Utgivningsår: 2009
Tryckår: 2009
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 193
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-369-1
Bra svensk fantastisk litteratur är inget vi är allt för vana vid, därför var det nära att jag lät mig luras att tro att detta var ännu en banal klon av Fahrenheit 451 och Kallocain. Släktskapet är tydligt, men med Toffs bok lyckas Kalle Dixelius skapa något nytt och något spännande.
Runt år 2400 är Toffs bok den enda källan som finns kvar med kunskap om den mörka tiden som var ungefär 200 år tidigare. Böcker var bannlysta och läsning och skrivning var förbjudet, trots det börjar Toff i hemlighet att skriva om sig själv och sin omgivning. Han bor i Hornschtull där fullmäktige Billström styr, skyfflarna förtrycker och knegarna arbetar med endast ett par potatisar som lön. Snart finner Toff sig involverad i en motståndsrörelse som vill bygga upp det gamla samhället igen, med hjälp av den kunskap som finns i böckerna.
Kalle Dixelius lyckas här måla upp en hemsk verklighet i ett Sverige efter undergången. Man får en klar bild över hur det är men inte hur det blivit som det blivit. Egentligen handlar det om det gamla vanliga i dystopiska skildringar: ett förtryck ovanifrån, överhetens vilja att massan är korkad, arbetsvillig och formbar, fattigdom utan like. Det är väl beskrivet och kanske blir man än mer medryckt eftersom man känner igen sig. Parallellerna till vår verklighet är klara och Toffs bok är förmodligen ett försök till en profetia om hur det kommer att gå om vi fortsätter att bete oss som vi gör, mot världen och varandra (extra intressant blir det med beslutet om utbygd kärnkraft i åtanke). Kommentarerna ur Muham Bentsons perspektiv tillför dessutom väldigt mycket.
Språket är lite svårt att bedöma. Å ena sidan är boken mycket välskriven och man märker förändringen i språket hos Toff ju mer han läser och skriver. Det är snyggt. Å andra sidan är det språkbruk som används i samhället år 2200 snudd på onödigt vulgärt. Det förklaras ibland men oftare är det en lektion i ”fula ord”. Det är lite störande, men knappast hela världen.
Toffs bok är Kalle Dixelius debutroman och som sådan är den strålande. Det är njutbar läsning från början till slut och trots att den stundtals är mycket hemsk så finns det även en hel del att skratta åt och fundera över. Framförallt det senare, för även om den är förlagd till framtiden är den en replik till nuet. Toffs bok är given läsning.
För er som spelar rollspelet Mutant: Undergångens arvtagare borde det finnas en hel del inspiration att hämta från Toffs bok. Det är förstås betydligt färre muterade djur och samhällena är lite olika, men småsaker, framtidssvenskan och historien i sig borde kunna användas till stor del.
Se hit: Vi söker deltagare till vår magisteruppsats
Rubrik: Vuxnas upplevelser av skönlitteratur
Syfte: att ge en förståelse i vad vuxna män och kvinnor upplever i
mötet med skönlitteratur.
Vi söker personer som vill vara med i vår undersökning. Vi vänder oss till dig som skriver och läser bokbloggar, eftersom vi vet att du har ett stort läsintresse och är van att uttrycka dina tankar om böcker. Ditt deltagande innebär att du för läsdagbok under två månaders tid, och läser minst fyra böcker i månaden. Vi avslutar perioden med en mindre informell intervju via e-post, som handlar om din läsdagbok. Deltagandet är helt över nätet, och du väljer själv de böcker du vill läsa.
Vi som behöver din hjälp är två studenter som läser Biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås. Dina uppgifter och dina svar kommer att behandlas så att inga obehöriga får tillgång till dem, och i den färdiga uppsatsen kommer du självklart att vara anonym. Vill du ta tillfället i akt och bli mer medveten om din egen läsning? Tveka inte att anmäla ditt intresse!
För mer information om studien, kontakta oss på mailadress:
magisteruppsats2009@hotmail.com
Hälsningar Ingrid Lycksén och Jeanette Sandström
Högskolan Borås Institutionen för Biblioteks- och informationsvetenskap
Handledare: Kersti Nilsson
Äntligen någon som gett denna underbara bok den kritik den förtjänar! Jag avgudade boken och lär läsa om den flera gånger. Som sagt: ”given läsning”.
Att språkbruket är vulgärt är rätt lättförklarat. Antag att civilasitionen gick under 2009 i romanen och väldigt många människor dog, totalt kaos under 5-10 år, de ledande i samhället började bygga upp dessa feodala samhällena och de som överlevde av massorna var just unga människor.
Dessa unga människor är dom som för fram både språk, kultur i form av berättelser av mest filmer, hip-hop kulturen som är stor bland unga överlevde främst genom språk samt kvinnosyn.
Sedan förvrängdes språket i de nya generationerna, det räcker med 30-40 senare så är den gamla tiden bortglömd och ersatt av myter och folk övergick till att höra hur ord uttalas för att förvrängningarna ska ske.
Med tanke på att de unga generationernas språk är vulgärt idag så blir det också ett vulgärt språkbruk i denna framtid när folket trycks ner utan möjlighet till utbildning.
Visst är det så, det är väl snarare en tendens jag upplever, att man gärna lägger sig till med ett onödigt vulgärt språk (visst mått av vulgära ord får man väl räkna med) för att förstärka en effekt som inte behöver förstärkas. Å andra sidan så störde jag mig ju inte tillräckligt på det för att sänka betyget ens en gnutta. :)
Jag vet inte om någon bryr sig egentligen, men jag tänkte bara skriva att jag – om inget oförutsett händer – kommer skriva min kandidatuppsats i litteraturvetenskap om den här boken. Det kommer bli en undersökning av den språkliga utvecklingen med Flowers for Algernon som fond. Spännande och intressant, hoppas jag. :)